nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.03.2018 Staal en landbouwproducten de munitie van handelsoorlog

De Verenigde Staten zien voorlopig af van invoerheffingen op staal en aluminium uit de Europese Unie. President Donald Trump zet wel het mes op de keel zodat regeringsleiders tegenmaatregelen achter de hand houden voor wanneer het toch zover komt. Met China koerst Trump regelrecht af op een handelsoorlog. Peking hoopt dat het “wederzijds respect” hersteld kan worden, maar zegt niet bang te zijn. Amerikaanse landbouwproducten zouden het moeten vergelden indien de VS geen gas terugneemt.

Op 8 maart had Trump aangekondigd dat hij 25 procent tol zou heffen op de invoer van staal en 10 procent voor aluminium. De Amerikaanse president vindt namelijk dat zijn land onheus wordt behandeld. De Europese Unie wordt voorlopig ontzien, maar de regeringsleiders beraden zich toch over mogelijke tegenmaatregelen. Een importheffing is namelijk niet volledig van de baan want Trump verwacht toegevingen van de EU. Andere landen die de dans ontsnappen, zijn Canada en Mexico, Australië, Argentinië en Brazilië.

Volgens de EU ligt het probleem bij de overproductie van staal en aluminium in China. De import van Chinees staal en aluminium wil de VS afremmen met 60 miljard dollar aan heffingen. Trump beschuldigt China van oneerlijke handelspraktijken en het stelen van intellectuele eigendom. China heeft al aangekondigd dat het hard zal terugslaan. Het neemt daarbij landbouwproducten in het vizier zoals varkensvlees, appels en wijn. Een woordvoerder van het Chinese minsterie van Buitenlandse Zaken benadrukte dat China geen handelsoorlog wil, “maar niet bang is om er één te voeren”.

Bron: VRT NWS

Volg VILT ook via