nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.09.2016 "Stadslandbouw naar een hoger niveau tillen"

Op het dak van de Foodmet aan het slachthuis van Anderlecht is de aanleg van een 4.000 vierkante meter grote dakboerderij begonnen. De helft daarvan wordt een moestuin, de andere helft een overdekte aquaponics-installatie waar tilapia zal gekweekt worden. BIGH, het bedrijf achter de dakboerderij wil op termijn op nog vijf nieuwe locaties in het Brusselse soortgelijke installaties uit de grond stampen en plant ook vestigingen buiten Brussel. “We willen stadslandbouw naar een hoger niveau tillen,” zo klinkt het ambitieus. 

Over enkele maanden zwemmen er vissen op het dak van de nieuwe Foodmet op de Abattoir-site in Anderlecht. BIGH, het bedrijf dat de dakboerderij zal uitbaten, zal er op 2.000 vierkante meter verse groenten kweken en op 2.000 vierkante meter een aquaponics-systeem op poten zetten. In totaal wordt gemikt op veertig ton vis per jaar en honderdduizenden bakjes groenten, genoeg om zeker 500 families te bevoorraden met verse producten, zo klinkt het bij Steven Beckers van BIGH. Bedoeling is om in een dakrestaurant een deel van de verse oogst te serveren.

De eerste dakboerderij moet in totaal een tiental mensen tewerk stellen, maar BIGH heeft grote plannen. “We gaan niet stoppen bij Brussel”, aldus Beckers. “Het is de bedoeling dat we uitbreiden naar de rest van België en daarna internationaal gaan. In 2013 hebben we het Brussels potentieel voor stadslandbouw onderzocht door alle platte daken in kaart te brengen. Zelfs als je ervan uitgaat dat maar 10 procent echt geschikt en stevig genoeg is kom je nog aan 600.000 vierkante meter. Om maar te zeggen dat er een enorm potentieel is.”

“Het klopt dat er heel wat initiatieven zijn rond stadslandbouw”, aldus nog Beckers. “Maar het zijn doorgaans initiatieven van verenigingen, buurtbewoners of sociale instellingen. Dat is heel goed, maar die kleinschalige projecten zijn niet rendabel, ze functioneren maar zes maanden per jaar. Niemand durft het aan om stadslandbouw naar een hoger niveau te tillen en er een commerciële boerderij van te maken met een constante productie.” 

Bron: Bruzz

Beeld: Brusselblogt.be

Volg VILT ook via