nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.04.2017 Start economische missie in Brazilië in teken van fruit

Na lang aandringen heeft Brazilië ons land een vergunning gegeven om peren in te voeren in het Zuid-Amerikaanse land. Omgekeerd komt er steeds meer Braziliaans fruitsap naar onze havens. Dat verklaarde Vlaams minister-president Geert Bourgeois tijdens zijn economische missie in Brazilië en Peru. Sinds de Russen bijna drie jaar geleden een embargo invoerden op verschillende voedingsproducten uit de Europese Unie, zoeken Belgische fruittelers naar nieuwe afzetmarkten. Ze vonden onder meer al India en Canada, en voegen er nu met Brazilië een gigantische markt aan toe. Ook voor appels hopen ze binnenkort de Braziliaanse poort open te breken.

Het had heel wat voeten in de aarde om de exportvergunning geregeld te krijgen, maar normaal gezien zullen er later dit jaar Belgische peren in de Braziliaanse winkels liggen. "We mikken met een eerste lading op 15.000 à 20.000 ton", zegt Yves Lapere, lokaal vertegenwoordiger van het Vlaamse exportagentschap FIT. "Er zijn contacten met marketingagentschap VLAM om promotie te doen."

Die promotie zal nodig zijn. Ten eerste is Brazilië al een fruitland bij uitstek, met een enorme eigen productie. "We zullen leveren in augustus en september, net voor de start van het perenseizoen in Brazilië", legt Lapere uit. Maar promotie zal ook nodig zijn omdat de Brazilianen andere voorkeuren hebben. "Ze hebben graag blinkend fruit, terwijl onze conferenceperen een matte schil hebben."

Fruit gaat ook in de omgekeerde richting. Vanuit Brazilië komt een gigantische hoeveelheid fruitsap in onze havens terecht. Minister-president Geert Bourgeois haalde in Sao Paulo de banden aan met sappenproducent Citrosuco, die levert in de havens van Gent en Zeebrugge. De directie van het bedrijf was lovend over de Vlaamse infrastructuur. Liefst 70 procent van haar totale volume komt naar Vlaanderen, om vervolgens door te reizen naar Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Voor de Gentse haven is Citrosuco één van de belangrijkste klanten. Het bedrijf is er al meer dan 30 jaar en verlengde zijn concessie onlangs met 30 jaar. In Zeebrugge wordt fruitstap zelfs ter plekke gebotteld door Tropicana, om vervolgens opnieuw te vertrekken. Tachtig procent gaat naar Groot-Brittannië. De Citrosuco-top kijkt dan ook goed naar de gevolgen van de brexit. Bourgeois benadrukte dat hij douanetarieven bij handel met de Britten absoluut wil vermijden.

Bron: Belga

Volg VILT ook via