nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.06.2018 Steeds meer Vlaams-Brabantse 'Boeren met Klasse'

98 boerderijen in Vlaams-Brabant participeren in 2018 aan het provinciaal netwerk "Boeren met Klasse" en zetten de deuren open voor groeps- en klasbezoeken. Dat zijn er meer dan de 83 in 2017 en bijna een verdubbeling sinds 2010, toen de provincie het project opstartte met 51 boerderijen. Dat laat gedeputeerde Monique Swinnen (CD&V) weten. In 2017 organiseerden de boerderijen in totaal 1.107 groepsbezoeken, waarvan 714 voor klassen en 393 in een ander groepsverband zoals vereniging, familie of bedrijven. 

Niets beter om de landbouwsector écht te leren kennen dan een kijkje te gaan nemen op een landbouwbedrijf. Dat is ook de filosofie achter het ‘Boeren met Klasse’-project dat de provincie Vlaams-Brabant in 2010 opstartte. Dat ook het brede publiek zo’n bezoekje kan smaken, bewijzen de flinke groeicijfers die de voorbije jaren werden gerealiseerd. Zo steeg het aantal deelnemende boerderijen van 51 in 2010 tot meer dan 83 vorig jaar.

Al die boerderijen kregen vorig jaar in totaal 22.298 bezoekers over de vloer, wat meer is dan de 21.500 het jaar voordien. Sinds de provincie het project in 2010 opstartte, werden in totaal 7.370 bezoeken georganiseerd, goed voor meer dan 160.000 personen. Het is vooral het aantal klasbezoeken dat in de lift zit, zo blijkt uit cijfers van gedeputeerde Monique Swinnen. De provincie keerde ter ondersteuning de voorbije acht jaar in totaal 250.000 euro subsidies uit aan deze boerderijen.

“De tijd dat in elke klas een zoon of een dochter van een boer zit, is voorbij”, aldus Swinnen. “De formule is een succes. Dit jaar sloten twintig nieuwe bedrijven zich aan bij het project met akkerbouwers, fruit- en groentetelers en veehouders, maar ook wijnbouwers, kwekers van wijngaardslakken zoals in Langdorp en gambakwekers zoals in Asse. In de buurt van elke school bevindt zich wel een boerderij die de deuren openzet. De leden zijn herkenbaar aan het gevelbordje. Ter promotie worden alle bedrijven ook opgenomen in een overzichtskaart die jaarlijks wordt aangepast.”

Bron: Het Nieuwsblad / Belga

Beeld: Provincie Vlaams-Brabant

Volg VILT ook via