nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.01.2018 "Stemming hormoonverstoorder gemiste kans"

In de commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid (ENVI) van het Europees Parlement is gestemd over het voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van de chemische stof bisphenol A strakker te reguleren. Een meerderheid stemde voor een verlaging van de toegelaten norm. “Een gemiste kans om de effectieve ban van deze hormoonverstoorder te realiseren waar het Europese Parlement in 2016 om vroeg”, aldus Europarlementslid Bart Staes. 

In de milieucommissie van het Europees Parlement is een voorstel om het gebruik van de hormoonverstoorder bisphenol A verder te beperken goedgekeurd. Het voorstel van de Europese Commissie houdt een verlaging in van de maximum toegelaten hoeveelheid bisphenol A in voedselverpakkingen. Vanuit heel wat verschillende middenveldorganisaties wordt al jaren gepleit voor een strenger Europees beleid inzake hormoonverstoorders.

“Een verlaging van de toegelaten maximumhoeveelheid is op zich een stap in de goede richting, maar is niet de effectieve ban waar het Europees Parlement om vroeg in 2016”, reageert Europarlementslid Bart Staes (Groen). “Normaal zou dit voorstel niet geaccepteerd worden, maar dankzij last-minute intensief lobbywerk van de Commissie bij collega-parlementsleden van de socialistische fractie werd het voorstel tegen alle verwachtingen in toch geaccepteerd in ENVI.”

“Dit is een negatieve evolutie inzake volksgezondheid en een gemiste kans om hormoonverstoorders volledig uit voedselverpakkingen te halen”, gaat hij verder. “De voorstellen van de Commissie zijn onvoldoende om de volksgezondheid te beschermen en vooral die van zwangere vrouwen en ongeboren kinderen. Zelfs bij zeer lage dosissen kan reeds een hormoonverstorend effect optreden, en het kan bovendien versterkt worden door het zogenaamde cocktail-effect, de blootstelling van mensen aan verschillende chemische stoffen. Bovendien is er nu juridische onzekerheid voor die lidstaten die op nationaal niveau bisphenol A al verboden.” 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: foodpackagingforum.org

Volg VILT ook via