nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.05.2018 Steriele stierkikker moet opmars soort tegengaan

De provincie Antwerpen heeft voor het eerst steriel gemaakte Amerikaanse stierkikkers uitgezet in het kader van een bestrijdingsproject tegen de invasieve soort. “De stierkikker heeft hier nauwelijks natuurlijke vijanden en eet zowat alles wat hij tegenkomt, wat nefast is voor heel wat andere, kwetsbare dier- en plantensoorten", zegt Mieke Hoogewijs van de provincie Antwerpen. Steriele mannetjes uitzetten zal hopelijk de verspreiding van de invasieve soort een halt toeroepen. Bij een positieve evaluatie kan het project mogelijk als voorbeeld worden gebruikt voor de bestrijding van deze en andere invasieve diersoorten in heel Europa.

Sinds 2014 heeft Europa een verordening gemaakt waardoor de lidstaten verplicht worden om een aantal invasieve exoten aan te pakken. In het kader daarvan is PXL Bio-Research in samenwerking met de UHasselt, het Agentschap voor Natuur en Bos en de provincie Antwerpen een project gestart om te onderzoeken of het met de Sterile-Male-Release-techniek, kortweg SMRT genoemd, mogelijk is om de Amerikaanse stierkikker te controleren en terug te dringen. Sinds een tiental jaar rukt de soort steeds verder op in de vallei van de Grote Nete. Daardoor krijgen inheemse kikkers en salamanders geen kansen meer. Omdat de traditionele bestrijding met fuiken en het leeglaten van vijvers het kikkergeweld niet kan stoppen, zijn onderzoekers gestart met het testen van nieuwe, innovatieve technieken.

De SMRT bestaat uit het massaal uitzetten van steriele exemplaren van de soort om zo het reproductiesucces van de populatie te doen dalen. Deze techniek is al succesvol toegepast bij insecten die drager zijn van ziekteverwekkers, maar hier worden de dieren gesteriliseerd onder invloed van schadelijke chemicaliën. Omdat vanuit een duurzaam oogpunt het gebruik van deze stoffen niet verantwoord is, ging PXL BIO-Research onder leiding van Sarah Descamps op zoek naar een alternatief waarbij er op grote schaal steriele individuen gekweekt kunnen worden. Na een aantal jaren onderzoek bleek het uitoefenen van een drukschok op pas bevruchte eieren van de stierkikker een goede methode om steriele individuen te produceren.

De nu volwassen steriele dieren worden in een afgesloten vijver geëvalueerd op hun voortplantingsgedrag tegenover hun wilde soortgenoten. De techniek heeft natuurlijk enkel succes als de steriele individuen hetzelfde territoriaal gedrag en libido hebben als de vruchtbare exemplaren. In de loop van het najaar van 2018 zullen de resultaten van dit onderzoek beschikbaar zijn en kan er een plan uitgewerkt worden om de wijd verspreide soort in de vallei van de Grote Nete op lange termijn te controleren. Ook andere aquatische invasieve exoten kunnen op termijn mogelijk via deze techniek teruggedrongen worden waardoor onze inheemse biodiversiteit op deze plaatsen weer de kans te krijgt om zich normaal te ontwikkelen.

Ook een stierkikker gezien of gehoord? Meld het! Om een vollediger beeld te krijgen van het voorkomen van de soort én ervoor te zorgen dat er direct kan ingegrepen worden indien er op nieuwe plaatsen Amerikaanse stierkikkers worden waargenomen, kan iedereen zijn steentje bijdragen door deze waarnemingen in te geven op de natuurdatabank van Natuurpunt: www.waarnemingen.be.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via