Stopt de Vlaming met vlees eten door undercoverbeelden?

Na de schokkende beelden uit het slachthuis Verbist in Izegem zei sectorfederatie FEBEV te betreuren dat “de positieve inspanningen van de andere slachthuizen in een slecht daglicht komen te staan door de inbreuken bij één partij”. Geloven mensen de vleesindustrie nog want ook de undercoverbeelden uit het varkensslachthuis in Tielt choqueerden? Tien BV’s willen met de steun van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) de twijfelaars voor plantaardig eten doen kiezen. “Wij maakten de keuze om geen dieren meer te eten en die beslissing werkt bevrijdend”, schrijven ze in een open brief.
13 september 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:41
Lees meer over:

Na de schokkende beelden uit het slachthuis Verbist in Izegem zei sectorfederatie FEBEV te betreuren dat “de positieve inspanningen van de andere slachthuizen in een slecht daglicht komen te staan door de inbreuken bij één partij”. Geloven mensen de vleesindustrie nog want ook de undercoverbeelden uit  het varkensslachthuis in Tielt choqueerden? Tien BV’s willen met de steun van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) de twijfelaars voor plantaardig eten doen kiezen. “Wij maakten de keuze om geen dieren meer te eten en die beslissing werkt bevrijdend”, schrijven ze in een open brief.

Filmde Animal Rights bij runderslachthuis Verbist in Izegem praktijken die in andere slachthuizen niet voorkomen, of is de hele sector in hetzelfde bedje ziek? Dat vragen veel mensen zich af na het zien van de undercoverbeelden. Voordien werden ze al gechoqueerd door beelden uit een varkensslachthuis en een kippenbroeierij in Tielt. Het geloof in de sector brokkelt daardoor verder af, zelfs al doet het Exportslachthuis in Tielt erg zijn best om het vertrouwen terug te winnen.

De federatie die de belangen van de slachthuizen verdedigt (FEBEV), verklaarde na de nieuwe polemiek dat “de positieve inspanningen van de andere slachthuizen door de inbreuken bij één partij in een slecht daglicht komen te staan”. De nieuwe beelden maken voor een aantal bekende Vlamingen duidelijk dat het in Tielt niet over een uitzonderlijke situatie ging, “maar dat dierenleed inherent verbonden is aan onze grote honger naar vlees”. Met de steun van EVA, pleitbezorger voor vegetarisme, schreven zij een open brief waarin ze alle Vlamingen oproepen om geen dieren meer te eten.

“Er werd ons na de beelden uit het varkensslachthuis in Tielt verzekerd dat er strenge maatregelen genomen werden om de wantoestanden tegen te gaan. Terwijl vanuit Tielt het nieuws kwam dat alles nu helemaal ok is en er trots opendeurdagen werden gehouden, zijn er nu opnieuw beelden vrijgegeven door Animal Rights over een ander slachthuis. Deze keer zijn het runderen en ligt het slachthuis in Izegem, maar de beelden zijn dezelfde: dieren worden mishandeld, slecht verdoofd en lijden pijn”, schrijven muzikant Wannes Cappelle, acteur Dimitri Leue, actrices Veerle Baetens en Clara Cleymans, fotografe Lieve Blancquaert, hoogleraar Johan Braeckman, actrice en kindercoach Ann Ceurvels, lingerie-ontwerpster Murielle Scherre, presentatrice Erika Van Tielen en gezondheidscoach Martine Prenen.

Volgens deze BV’s kunnen we niet verwachten dat we elke dag een stuk vlees op ons bord kunnen leggen, en er ondertussen vanuit gaan dat die dieren een gelukkig leven leiden en zachtjes inslapen in het slachthuis. “Wij zijn ervan overtuigd dat er maar één manier is om er zeker van te zijn dat er voor jouw maaltijd geen dieren hebben moeten lijden: door ze niet op te eten.” Ze beseffen dat dit voor de modale Vlaming die houdt van een stuk vlees op zijn bord wat beangstigend kan overkomen, “maar wij maakten die keuze en het werkt bevrijdend.”

Ze getuigen dat je niet hoeft in te boeten aan smaak en genot. “Er zijn steeds meer plantaardige producten in de supermarkt, veel restaurants bieden veggie menu’s aan en je voelt je beter bij de gedachte dat je niet meer meedoet aan een systeem waarin er op een vreselijke manier met dieren wordt omgegaan. Je hoeft ook niet van de ene dag op de andere je eetgewoonten volledig om te gooien. Je kan dit in stapjes doen en je laten begeleiden.” Voor recepten en publicaties die consumenten op weg kunnen helpen om plantaardiger te eten, verwijzen de BV’s naar de websites van organisaties zoals EVA, Animal Rights, Bite Back en BE Vegan. EVA start op 1 november met ‘Easy Vegan’, waarbij mensen via mailings vier weken lang ontdekken hoe ze lekker, gezond en zonder moeite meer plantaardig kunnen eten.

Beeld: Animal Rights

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek