nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.01.2018 Strengere straffen voor dierenmishandeling in 2018

Om het handhavingsbeleid inzake dierenwelzijn meer slagkracht te geven, wil minister van Dierenwelzijn Ben Weyts strengere straffen voor dierenmishandeling. Wie bij herhaling gevat wordt, riskeert een gevangenisstraf. Daarnaast wordt er 3 miljoen euro vrijgemaakt voor een extra inspectieteam dat zich focust op de slachthuizen en komt er in elke politiezone en bij alle parketten een verantwoordelijke voor dierenwelzijn. “Wie niet horen wil, zal voelen”, aldus Weyts. 

Volgens Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts wordt 2018 “een keerpunt” in de strijd voor meer dierenwelzijn. Vorig jaar was er een uitbreiding van de inspectiedienst, dit jaar wil Weyts “het sluitstuk” voor het handhavingsbeleid realiseren met in de eerste plaats strengere straffen voor dierenmishandeling. Wie bij herhaling gevat wordt, riskeert een gevangenisstraf, zo klinkt het. Daarnaast is er 3 miljoen euro voor een extra inspectieteam dat zich zal concentreren op de slachthuizen en krijgt elke politiezone en elk parket een verantwoordelijke voor dierenwelzijn.

“Ik wil een duidelijk signaal geven”, zegt Vlaams minister Ben Weyts. “Vanaf nu treden we nog strenger op. Wie niet horen wil, zal voelen. Zeker diegene die bij herhaling betrapt worden. Als het aan mij ligt, gaan die dierenbeulen naar de gevangenis”. Weyts maakt zich sterk dat het aantal meldingen van mogelijke dierenmishandeling of -verwaarlozing sinds de regionalisering van de bevoegdheid met 150 procent is gestegen. “Mensen merken dat dierenwelzijn voortaan serieus genomen wordt. Dierenbeulen krijgen nu het signaal dat ze in 2018 nog meer kans maken op nog meer controle en nog strengere straffen. Dat geeft meer vertrouwen om dierenleed te melden bij de overheid.”

Concreet worden na de aanpassingen in de loop van 2018 de straffen voor recidiverende dierenbeulen verdrievoudigd. De maximumstraf voor wie een dier herhaaldelijk mishandelt of ernstig verwaarloost was in de oude wet slechts zes maanden gevangenis. Dat gaat nu naar 18 maanden. Wie nu dus nog in de fout gaat, riskeert echter een effectieve gevangenisstraf. De zwaardere straffen komen er met het oog op de hardleerse dierenbeulen die keer op keer in de fout gaan, zoals bijvoorbeeld het beruchte koppel veehouders uit Heikruis, dat al vier maal veroordeeld werd. De rechter zal nu een veel zwaardere straf kunnen uitspreken.

Daarnaast zullen in de toekomst ook alle kosten die gepaard gaan met de inbeslagname van dieren, teruggevorderd kunnen worden. Dat is belangrijk, want onder Weyts worden er maandelijks zo’n 200 dieren in beslag genomen. “Anno 2018 is de mentaliteit tegenover dierenleed echt wel veranderd”, besluit Weyts. “De Vlamingen pikken het niet langer dat dieren verwaarloosd of mishandeld worden.”

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Animal Rights

Volg VILT ook via