nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.12.2016 Südzucker gaat prat op duurzame teelt van suikerbieten

In navolging van moedergroep Südzucker communiceert de Tiense Suikerraffinaderij dat de aangevoerde grondstoffen, zijnde suikerbieten, duurzaam geteeld worden. In de vier landen waar Südzucker suiker produceert (België, Frankrijk, Duitsland en Polen) zijn de teeltmethoden in overeenstemming met de ‘zilveren criteria’ die gehanteerd worden door het Sustainable Agriculture Initiative (SAI), een duurzaamheidsplatform voor de landbouw dat is opgezet door vooraanstaande voedingsfabrikanten. In ons land is dat verzekerd via Vegaplan, het lastenboek voor plantaardige productie dat de bijna 5.000 suikerbietentelers van de Tiense in acht nemen.

Alle suiker producerende filialen van het Europese voedingsconcern Südzucker beantwoorden aan de zilveren criteria van het duurzaamheidsplatform SAI. Dat platform werd in 2002 in het leven geroepen door Nestlé, Unilever en Danone. Zij wilden grip krijgen op de duurzaamheid van de aangevoerde landbouwgrondstoffen. SAI is uitgegroeid tot een referentie inzake duurzaamheid. Vandaag telt het platform tachtig leden uit de voedings- en drankenindustrie die met elkaar gemeen hebben dat ze primaire landbouwproducten aankopen voor verdere verwerking.

Het SAI-platform focust op een breed scala van onderwerpen, gaande van bescherming van de waterkwaliteit over duurzame arbeidsvoorwaarden voor de werknemers tot de economische rentabiliteit van het landbouwbedrijf. Kortom, het evenwicht tussen planet, people en profit oftewel de 3P’s van duurzaamheid. Voor de groep Südzucker is het vermeldenswaardig dat de aanvoer naar al haar suikerfabrieken strookt met de zilveren criteria van SAI. Meer dan 34.000 landbouwers kunnen aantonen dat ze op een duurzame manier bieten telen.

Specifiek voor de Tiense Suikerraffinaderij is dit eigenlijk geen nieuwigheid aangezien alle suikerbietentelers al langer dan vandaag Vegaplan-gecertificeerd zijn. SAI erkent dit certificeringssysteem voor plantaardige landbouwproducten. Het is een garantie voor kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaamheid. Dankzij deze erkenning merken de Belgische bietentelers weinig van SAI. Zij hoeven niet doorheen de uitgebreide vragenlijst (112 vragen die de drie luiken van duurzaamheid afdekken, nvdr.) te ploeteren. Eerder dit jaar scoorde Vegaplan zilver in de benchmark van SAI, een uitstekend resultaat dat mee mogelijk werd gemaakt door de integratie van geïntegreerde gewasbescherming en duurzaamheidseisen in het lastenboek. Bijkomende controles op landbouwbedrijven door afnemers worden zo vermeden.

Meer info: SAI platform

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via