nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.09.2016 Suikerbietencampagne wordt uitzonderlijk kort

Door het slechte weer dit voorjaar en de bijgevolg merkelijk lagere volumes suikerbieten zal de bietencampagne 2016 de geschiedenis ingaan als één van de kortste ooit. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Met waarden rond de 17 procent wordt een goed suikergehalte verwacht, maar de opbrengst per hectare ligt dit jaar een flink stuk lager. De Tiense suikerfabriek verwerkt tijdens de campagne zo’n 13.000 ton suikerbieten per dag. Intussen twijfelen sommige bietenplanters of ze ook volgend jaar bieten zullen planten. 

Deze week gaat de bietencampagne van start, en die zal vroeger dan normaal gedaan zijn. “Door het slechte weer in het voorjaar is het volume suikerbieten veel lager”, aldus Jan Ingels van de Tiense. “Bijgevolg zal de campagne dit jaar zeker voor Nieuwjaar gedaan zijn, minder dan 100 dagen dus. En dit terwijl we in het verleden ooit meer dan 130 dagen draaiden. Gemiddeld halen we 80 ton suikerbieten per hectare op. Dat zal dit jaar een pak lager liggen. Door het slechte weer in het voorjaar is de uitzaai pas laat gebeurd. Bovendien hebben de velden ook te kampen gehad met wateroverlast. De suikerrijkheid zal dankzij de zonnige nazomer wel nog goed zijn, zo rond 17 procent.”

Tegen eind november moeten alle bieten geoogst zijn. Ze blijven dan op hopen in het veld wachten tot ze naar de fabriek kunnen. Ondanks de kleinere bieten zal de suikerfabriek ook dit jaar weer zo'n 13.000 ton suikerbieten per dag verwerken. Hoeveel dat zal opleveren voor de suikerproductie is voorlopig moeilijk in te schatten. Recent nog investeerde de Tiense suikerfabriek fors in een meer dan 60 meter hoge nieuwe fabriekshal die in het najaar officieel zal ingehuldigd worden

Ondertussen twijfelen heel wat bietenplanters of ze doorgaan met bieten. “Ik ga mijn bieten vervangen door aardappelen,” aldus Lucien Vranckx uit Hoegaarden. “De prijzen die de fabriek voorstelt, zijn gewoon niet meer interessant. Vroeger brachten suikerbieten nog iets op. Naar wat ik heb horen zeggen, zou ik nu nog amper zo'n 200 euro per hectare suikerbieten verdienen. Ik ben te oud geworden om mij nog met iets bezig te houden dat zo weinig opbrengt. Het is wel met spijt, want ik heb het altijd graag gedaan.” 

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via