nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.07.2015 Supermarkten vinden niet dat zij prijs aan boer bepalen

De Franse boeren hebben het vuur aan de lont gestoken en ondertussen voeren ook Vlaamse en Waalse landbouwers actie tegen de lage prijzen voor hun producten. Comeos, de federatie voor handel en diensten in ons land, heeft begrip voor de moeilijke situatie van landbouwers, maar geeft aan dat de Belgische supermarkten geen invloed hebben op deze prijzen. Zij vragen de boeren om blokkades op te heffen en samen naar oplossingen te zoeken. De supermarkten steken zich weg achter het feit dat zij de prijs niet bepalen aangezien maar 10 procent van het Belgisch varkensvlees en 15 procent van de Belgische melk als vers product in de winkelrekken belandt. Het aandeel dat voor export bestemd is, is veel groter. “Het aanbod is veel groter dan de vraag”, legt Comeos de vinger op de wonde.

Veeleer dan de supermarkten de schuld te geven, vindt sectorfederatie Comeos dat boeren zich bewust moeten zijn van de overproductie in hun sector. Zowel in België als in de wereld is er een overaanbod in de landbouw. “In 2009 was er al overproductie in de zuivelsector. Vandaag produceren we in België nog 12 procent meer melk dan toen. Het aanbod is veel groter dan de vraag”, stelt Dominique Michel, CEO van handelsfederatie Comeos. “Daar bovenop komt het Russische embargo, dat ook geldt voor melk en varkensvlees, waardoor de vraag nog meer afgenomen is.”

De ernst van de problemen in de melkvee- en varkenshouderij wordt door Comeos niet bestreden. “Wij hebben daar begrip voor, maar wij bepalen de prijs niet. Deze prijs wordt op Europees en op wereldniveau bepaald”, zegt Dominique Michel. “Meer dan 60 procent van het in België geproduceerde varkensvlees wordt geëxporteerd, voor melk is dit meer dan 50 procent. Belgische supermarkten verkopen slechts 10 procent van het Belgische varkensvlees als vers vlees en slechts 15 procent van de Belgische melk als consumptiemelk. Onze impact op de prijszetting is dus nihil.”

In Vlaanderen organiseren de leden van het Algemeen Boerensyndicaat filterblokkades op belangrijke autowegen zodat ze flyers kunnen uitdelen aan autobestuurders om hun zorgen breed kenbaar te maken. In Henegouwen werd woensdagavond door Waalse boeren een eerste wegblokkade opgeworpen en daar hadden de actievoerders het ook gemunt op een nieuw logistiek centrum van Colruyt. De militante Waalse landbouworganisatie FUGEA, die minder leden telt dan FWA, kondigde meteen aan dat zij nog naar verdeelcentra van andere grootwarenhuizen zullen trekken. Na de blokkade woensdagavond en donderdagvoormiddag bij Colruyt in Ollignies zijn de distributiecentra van Aldi en Lidl in Erpe-Mere (Oost-Vlaanderen) en Courcelles (Henegouwen) aan de beurt.

Net voor zulke blokkades is Comeos erg bevreesd. Het persbericht luidt dan ook als volgt: “Wij hebben begrip voor de frustratie van boeren. Maar blokkades brengen ons geen stap dichter bij een oplossing, samen rond de tafel zitten wel. We overleggen al een aantal weken met het Agrofront en de voedingsindustrie. We zoeken samen naar oplossingen om onze impact op de prijzen van varkensvlees en melk te vergroten en de prijsvolatiliteit te temperen.” CEO Michel verwijst naar de projecten die in het verleden al gelanceerd zijn voor Belgisch rundvlees (een rundvleesprijsindex, nvdr.). Van de Belgische specialiteit wit-blauw rundvlees wordt 95 procent in de supermarkten in eigen land verkocht. “Hier is onze impact op de sector dus veel groter”, zegt Michel.

Hij besluit met te zeggen dat retail, landbouw en voedingsindustrie, als partners in de voedingsketen, op zoek moeten gaan naar oplossingen voor een duurzame toekomst voor de landbouw. “Toch is wat we op Belgische niveau kunnen ondernemen beperkt. Daarom moet er dringend een oplossing komen op Europees niveau”, vindt Dominique Michel.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: VTM

Volg VILT ook via