nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.06.2017 Syngenta veroordeeld tot compensatie voor ggo-maïs

Syngenta verloor een belangrijke rechtszaak die de onderneming niet alleen honderden miljoenen euro's kan kosten, maar ook verstrekkende gevolgen heeft voor de andere toeleveranciers die ggo-zaden op de markt brengen. Syngenta had volgens een jury in de federale rechtbank van Kansas Amerikaanse boeren geen transgeen maïszaad moeten verkopen terwijl de variëteit nog niet was toegelaten in China. Een belangrijke afzetmarkt werd zo verprutst. De zaak kan een belangrijk precedent zijn voor andere grote veredelaars want de Chinese importtoelating zou doorslaggevend kunnen worden voor de lancering van ggo-producten.

Syngenta lanceerde in 2010 een nieuw genetisch gemodificeerd maïsras: MIR 162. Sinds 2011 verkoopt Syngenta de variëteit in de VS. De EU stond de import toe in 2012. Toelating voor import in China was in maart 2010 aangevraagd, maar werd pas in december 2014 verleend. China importeerde jarenlang MIR-162-mais zonder formele toelating. In november 2013 gaf de Chinese overheid opdracht om een partij met MIR-162 ‘vervuilde’ maïs te vernietigen waarop de grens voor Amerikaanse maïs ging dicht.

Volgens Syngenta bleef China wel MIR-162-maïs importeren uit andere landen. Het besluit om geen Amerikaanse maïs te weigeren, zou ingegeven zijn door handelspolitiek, aldus Syngenta. China kocht volgens de agrochemische reus al miljoenen tonnen soja en wilde niet ook op de maïsmarkt afhankelijk worden van de VS. Verschillende boeren vinden echter dat Syngenta blind is geweest voor de substantiële handelsgevaren van het verkopen van MIR-162. Syngenta werd door honderdduizenden maïstelers, maar ook grote handelshuizen waaronder Cargill, aangeklaagd voor de geleden schade.

In totaal is naar schatting 1,4 miljoen ton mais minder geëxporteerd. Schepen moesten van Peking terugkeren. De maïsprijs daalde in een maand of vier met bijna een derde en de prijs daalde na het Chinese besluit nog eens met 20 procent. Een jury gaf ruim 7.000 boeren gelijk. Een nieuwe groep boeren probeert in augustus in Minnesota haar gelijk te halen. De boeren eisen ruim 536 miljoen euro aan schadevergoeding. Syngenta gaat in de zaak van de boeren uit Kansas in hoger beroep. Nu al lijkt de zaak een belangrijk precedent te gaan vormen en lijken grote veredelaars in de toekomst meer rekening te moeten houden met de Chinese toelating van ggo-gewassen. 

Bron: Reuters

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via