nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.06.2018 "Te veel buzz-creatie en halve waarheden in het debat"

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) zou de afgelopen vier jaar in het eerste kwartaal nooit gezocht hebben naar sporen van pesticiden in een reeks voedingswaren, dat blijkt uit een document van Ecolo in de Kamer. “Door die systematische afwezigheid van pesticidecontrole in de winter is België zo lek als een zeef", vindt fractieleider Jean-Marc Nollet. Minister van Landbouw Denis Ducarme is de buzz-creatie in het debat rond voedselveiligheid beu. “In de wintermaanden worden voedingsmiddelen wel gecontroleerd op pesticiden”, reageert hij. “De bedrijven moeten zelf hun producten controleren op pesticiden, onder toezicht van het FAVV.”

Uit het antwoord op een parlementaire vraag van Jean-Marc Nollet (Ecolo) aan minister van Landbouw Denis Ducarme blijkt dat het Voedselagentschap, de voorbije vier jaar, in de eerste drie maanden van elk jaar, bijna geen controles zou uitgevoerd hebben naar sporen van pesticiden in onze voeding. Dit met uitzondering van producten van dierlijke oorsprong. Maar babyvoeding, water, bewerkte producten, en vooral fruit en groenten, zouden in de voorbije vier winterperiodes niet gecontroleerd zijn. "Die systematische afwezigheid van pesticidecontrole tijdens de winter stelt een enorm probleem op vlak van consumentenbescherming en mogelijk van de volksgezondheid", betreurt Jean-Marc Nollet. "Als er overschrijdingen van residuwaarden zijn in enkel in de winter ingevoerde producten, ontdekt het FAVV ze nooit."

Volgens minister Denis Ducarme springt Jean-Marc Nollet nogal losjes om met de waarheid in het dossier. De minister benadrukt dat België geen zeef is op vlak van pesticidecontrole en dat er voor heel 2018 een miljoen analyses voorzien zijn bij het FAVV. "Volgens een rapport van de Europese Commissie uit 2015 is het FAVV de eerste in Europa in termen van het aantal controles op resten van pesticiden." Daarnaast hekelt Ducarme de halve waarheden in het debat rond voedselveiligheid. “Het klopt niet dat die voedingsmiddelen tijdens de wintermaanden helemaal niet worden gecontroleerd op pesticiden”, stelt hij. "De bedrijven moeten zelf hun producten controleren op pesticiden, onder toezicht van het FAVV."

“Voor alle producten die van buiten de Europese Unie worden ingevoerd, zijn er trouwens het hele jaar lang door controles in labo's van het Voedselagentschap”, benadrukt Denis Ducarme. De minister is erg verontwaardigd over het feit dat er gemakkelijk halve waarheden verteld worden in dossiers over de voedselketen. "De voedselveiligheid mag niet meer lijden onder die vorm van buzz-creatie waarbij gemakkelijk bochten worden afgesneden."

Bron: Belga

Beeld: WikiCommons Aron Urb

Volg VILT ook via