nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.03.2018 Tegenstanders van 'Baysanto' blijven druk zetten

De tegenstanders van een fusie tussen Bayer en Monsanto blijven druk uitoefenen om de beslissing van de Europese Commissie te beïnvloeden. Milieuorganisatie Friends of the Earth pakt uit met een enquête waaruit moet blijken dat een meerderheid van de Europeanen op de Commissie rekent om de fusieplannen van beide multinationals te stoppen. Respondenten maken zich onder meer zorgen over de keuzevrijheid van landbouwers en het pesticidengebruik in de landbouw. Europarlementslid Bart Staes (Groen) formuleert vergelijkbare bezorgdheden via MO*. “Een fusie zou plaatsvinden in een markt die al gevaarlijk geconcentreerd is”, aldus Staes.

Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager ontving van milieuorganisaties een petitie die hun vraag om de fusie tussen Bayer en Monsanto tegen te houden kracht moet bijzetten. Friends of the Earth is één van de organisaties die meer dan 930.000 handtekeningen ronselde, en pakt nu ook uit met de resultaten van een enquête bij inwoners van Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Een meerderheid van de ruim 7.000 respondenten vindt het naar verluidt belangrijk dat de megafusie een halt wordt toegeroepen door Europa. Als redenen worden genoemd: minder keuzevrijheid voor de boer, slecht voor het milieu, slecht voor de voedselkwaliteit en -diversiteit en de vrees dat landbouw afhankelijker wordt van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

EU-commissaris Vestager heeft de reputatie dat ze er niet voor terugdeinst om multinationals op hun plichten te wijzen zodat Friends of the Earth haar duidelijk wil maken dat ‘Baysanto’ niet de steun van het publiek heeft. Ook de Europese groenen riepen burgers op om de petitie te tekenen tegen de vorming van het grootste geïntegreerde pesticiden- en zadenbedrijf ter wereld. Europarlementslid Bart Staes zond ook al brieven naar Vestager en naar Commissievoorzitter Juncker om te argumenteren waarom Europa de fusie niet goed mag keuren. “De rode draad is dat een multinational, samen met twee andere, nog meer de toekomst van de landbouw en dus van onze voedselproductie zou bepalen.” Tegen begin april moet de Europese Commissie een besluit vellen over de fusie.

Aan MO* zet Staes zijn argumenten uiteen. Hij ziet landbouwers als de eerste slachtoffers omdat hun productiekosten zullen stijgen “want er zijn mensen die aan deze fusie enorm veel geld kunnen verdienen, maar dit geldt alleszins niet voor de boeren”. Ook de consument is volgens hem in het nadeel omdat de diversiteit aan landbouwgewassen daalt. “Maïs krijgt in de privésector 45 procent van het budget voor onderzoek. Commerciële kwekers gebruiken amper 16 verschillende gewassen, wat in schril contrast staat met de 7.000 gedomesticeerde soorten.” Bayer heeft een kennisplatform opgericht rond duurzame landbouwpraktijken (Bayer Forward Farming), maar Staes gelooft daar duidelijk niet in: “Bayer moet tientallen miljarden lenen om Monsanto over te kopen en zal alles op alles zetten om zoveel mogelijk pesticiden te verkopen om de beurskoers op peil te houden.”

Lees de volledige bijdrage van Bart Staes op MO*.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: FFA

Volg VILT ook via