nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

20.07.2016 Tekort aan naaldbomen: beter voorkomen dan genezen

Het Office Economique Wallon du Bois lanceert een nieuwe bewustwordingscampagne die het slinkend aantal naaldbomen in Wallonië onder de aandacht wil brengen. De campagne, die erop wil wijzen dat het aantal gekapte naaldbomen de nieuwe aangroei overschrijdt, wordt gelanceerd op de landbouwbeurs van Libramont.

Het bureau werd in het leven geroepen om te waken over de economische ontwikkeling en werkgelegenheid in de houtindustrie. Het trekt nu aan de alarmbel omdat, als er niet ingegrepen wordt, de industrie binnen dit en twintig jaar geconfronteerd zal worden met een tekort aan fijnsparren. De verhouding tussen de hoeveelheid geoogst hout en het aantal nieuwe aangeplante naaldbomen bedraagt 130 procent. 80 procent van die houtkap gebeurt in Wallonië. “Die overexploitatie treft voornamelijk fijnsparren (143 procent) en privébossen”, aldus het bureau.

Het Office Economique Wallon du Bois wijst erop dat het verdwijnen van de coniferen een grote impact zal hebben op de Waalse economie. Ongeveer de helft van de 18.400 jobs in de Waalse houtindustrie zou bedreigd zijn. De mededeling komt er niet toevallig vlak voor de Beurs van Libramont (22 tot en met 25 juli) die de Waalse land- en bosbouw in de kijker zet. Dit jaar is er echter geen bosbouwbeurs aan gekoppeld, aangezien deze slechts tweejaarlijks georganiseerd wordt. In 2017 kan je dus opnieuw in Bertrix terecht om kennis te maken met de Waalse bosbouw en houtindustrie.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via