Test-Aankoop wil herkomstvermelding voor verwerkt vlees

Test-Aankoop roept de leden van het Europees Parlement op om de etikettering van de herkomst van vlees ook bij verwerkte voeding te verplichten. Vandaag voorziet de Europese regelgeving enkel dat de herkomst van vers vlees wordt vermeld op de verpakking. “Bij verwerkt vlees geldt die verplichting niet, terwijl 90 procent van de Europese consumenten wil weten waar hun vlees vandaan komt”, zegt de consumentenorganisatie. Woensdag ligt er op de plenaire zitting van het EU-Parlement een resolutie voor die ook voor verwerkt vlees een verplichte herkomstvermelding oplegt.
9 februari 2015  – Laatste update 4 april 2020 15:19
Lees meer over:

Test-Aankoop roept de leden van het Europees Parlement op om de etikettering van de herkomst van vlees ook bij verwerkte voeding te verplichten. Vandaag voorziet de Europese regelgeving enkel dat de herkomst van vers vlees wordt vermeld op de verpakking. “Bij verwerkt vlees geldt die verplichting niet, terwijl 90 procent van de Europese consumenten wil weten waar hun vlees vandaan komt”, zegt de consumentenorganisatie. Woensdag ligt er op de plenaire zitting van het EU-Parlement een resolutie voor die ook voor verwerkt vlees een verplichte herkomstvermelding oplegt.

Na de dolle koeienziekte legde Europa  strenge regels op voor rund- en kalfsvlees. Zowel voor vers als ingevroren rund- en kalfsvlees is het verplicht om de drie stadia van herkomst te vermelden: land van geboorte, van kweek en van slacht. Ook voor niet-voorverpakt vers rund- en kalfsvlees moet deze informatie geafficheerd worden in het verkooppunt. Vanaf 1 april 2015 wordt ook de herkomstvermelding voor het vlees van schapen, geiten, varkens en gevogelte verplicht. Voor verwerkt vlees bestaat die verplichting niet.

“Wanneer een consument een biefstuk koopt, kan hij vandaag gemakkelijk te weten komen van welk land het vlees afkomstig is. Koopt hij daarentegen een gekruide hamburger, dan heeft hij vaak het raden naar de herkomst van het rundvlees”, legt Test-Aankoop uit. “Het volstaat al om vlees wat te kruiden om van ‘verwerkt’ vlees te kunnen spreken.” Volgens de organisatie leidt oorsprongsetikettering tot meer transparantie en vormt het bovendien een dam tegen mogelijke fraude, zoals zich recent heeft voorgedaan met paardenvlees in lasagnes.

Begin september vorig jaar startte Test-Aankoop in samenwerking met de Europese overkoepelende consumentenorganisatie BEUC, de campagne ‘Waar komt uw vlees vandaan?’. “En met succes, want vorige maand werd door de commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid van het Europees Parlement met overweldigende meerderheid een motie goedgekeurd die ook oorsprongsetikettering voor verwerkt vlees verplicht maakt”, klinkt het. “Wij roepen de Belgische leden van het Europees Parlement dan ook op om deze motie goed te keuren en de consument meer vertrouwen te geven in zijn voeding.”

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek