Tienpuntenplan moet landbouw crisis helpen overwinnen

Federaal landbouwminister Willy Borsus wil met een tienpuntenplan tegemoetkomen aan de hoogste noden die er zijn in de land- en tuinbouwsector. Dit plan bevat concrete steunmaatregelen of maatregelen waar de minister voor wil pleiten. Zo wil Borsus meer inzetten op export, worden varkenshouders vrijgesteld van sanitaire bijdragen en is er uitstel voor betaling van sociale bijdragen. Op Europees niveau wil de minister pleiten voor het opnieuw voorzien van vangnetten wanneer de prijzen van landbouwproducten te sterk dalen. Dat kondigde Borsus aan tijdens een bezoek aan de landbouwbeurs in Libramont.
24 juli 2015  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:31
Lees meer over:

Federaal landbouwminister Willy Borsus wil met een tienpuntenplan tegemoetkomen aan de hoogste noden die er zijn in de land- en tuinbouwsector. Dit plan bevat concrete steunmaatregelen of maatregelen waar de minister voor wil pleiten. Zo wil Borsus meer inzetten op export, worden varkenshouders vrijgesteld van sanitaire bijdragen en is er uitstel voor betaling van sociale bijdragen. Op Europees niveau wil de minister pleiten voor het opnieuw voorzien van vangnetten wanneer de prijzen van landbouwproducten te sterk dalen. Dat kondigde Borsus aan tijdens een bezoek aan de landbouwbeurs in Libramont.

Een eerste maatregel focust op de ontwikkeling van de export van landbouw- en agrovoedingsproducten. “Als gevolg van het Russisch embargo en door de groei van koopkracht in sommige landen, is er vraag naar de opening van nieuwe markten”, meent de minister. Om die reden heeft Borsus, overeenkomstig het regeerakkoord, van de export van landbouw- en agrovoedingsproducten een prioriteit gemaakt. De regering heeft recent ingestemd met een verhoging van het budget van het Voedselagentschap met 1,47 miljoen euro per jaar zodat de dienst internationale betrekkingen van het agentschap die belast is met de export naar derde landen, kan versterkt worden.

Ook voor de kleine producenten van landbouwproducten heeft de minister extra budgettaire middelen vrijgemaakt. Die moeten dienen om een begeleidingscel voor kleine producenten op te richten bij het Voedselagentschap. Via meer informatie, rechtstreekse steun, gerichte begeleiding en aangepaste opleidingen wil Borsus dat alles in het werk wordt gesteld om de kleine operatoren toe te laten zich in regel te stellen met de sanitaire normen. “Ik vind het erg belangrijk om ook producenten die gekozen hebben voor verwerking op de hoeve en de korte keten, te ondersteunen”, aldus de minister.

Op Europees niveau wil Willy Borsus pleiten voor nieuwe vangneten voor de landbouwers. Zo zal hij onder meer vragen om op het niveau van het Europees prijzenobservatorium rekening te houden met de marges en de specifieke regionale elementen en om gepaste indicatoren te ontwikkelen die het mogelijk maken om vergelijkingen tussen lidstaten te maken. De minister wil ook dat de drempel voor de interventieprijs voor melk verhoogd wordt. En tot slot wil hij dat Europa werk maakt van een beperking van “de uitwassen van de markt”. Samen met Frankrijk heeft ons land gevraagd om een buitengewone Europese Landbouwraad te houden om de maatregelen te bespreken die moeten worden genomen in antwoord op de landbouwcrisis.

Borsus heeft ook beslist dat er een afschaffing komt van de bijdragen die de varkenshouders moeten betalen aan het Sanitair Fonds. Dat komt neer op een besparing van vier miljoen euro. Voor de rundveehouderij is er geen afschaffing, wel een vermindering van de bijdragen met 57 procent. Ook voor deze sector moet dat een besparing betekenen van bijna vier miljoen euro. Ook voor de sociale bijdragen komen er vrijstellingen of uitstel. De maatregelen die eind vorig jaar werden genomen voor bedrijven die moeilijkheden ondervinden als gevolg van het Russisch embargo, worden verlengd tot 30 juni 2016. De minister belooft ook meer structurele maatregelen op lange termijn te bestuderen.

Een andere maatregel gaat over de ontwikkeling van een label ‘van Belgische oorsprong’. Daarmee wil Borsus het voedselpatriottisme aanmoedigen. “Ik wil aan de actoren uit de voedselketen vragen om de Belgische oorsprong van producten beter in de verf te zetten en er een toegevoegde waarde van te maken om zo de keuze voor de consument en onze exportmarkten te vergemakkelijken. Dit kan bijvoorbeeld met de benaming FOOD.be die FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie, heeft ontwikkeld”, klinkt het.

In overleg met de gewesten en alle actoren uit de keten belooft Borsus ook nieuwe economische modellen te bestuderen voor de contractualisering en commercialisering van Belgische landbouw- en voedselproducten. Bijkomend wil de minister ook een Interministriële Conferentie voor Landbouw organiseren in september waarvoor hij alle ministers van Economie en Buitenlandse Handel van de gewesten wil mobiliseren. Tijdens die conferentie moet onder meer de evolutie van de markten en de bepaling van een faire vergoeding besproken worden. “In het verlengde daarvan zal ik ook een Staten-Generaal van de Landbouw bijeenroepen waar onder meer ook de partners uit het ketenoverleg en experts bij betrokken worden”, vertelt Borsus.

Daarnaast wil de minister ook werk maken van een energieplan in samenspraak met de deelstaten. “Daarbij moet er speciale aandacht zijn voor het landbouwmilieu. In het kader van de daling van de productiekost is het belangrijk dat landbouwers energetische autonomie kunnen ontwikkelen. Bovendien kan energie een alternatieve bron van inkomsten voor de sector worden.” Tot slot onderlijnt Borsus ook dat landbouwers ook gebruik kunnen maken van specifieke maatregelen die de minister recent nam om de zelfstandigen te ondersteunen, zoals de steun aan mantelzorgers en de gelijkschakeling van het minimumpensioen met dat van loontrekkenden.

“De Russische handelsboycot zorgde voor een schokeffect en onthulde ook dat de export op wereldschaal van kapitaal belang is voor onze producenten. Ik hoop met dit maatregelenpakket alle types land- en tuinbouw een belangrijke duw in de rug te kunnen geven. De landbouw is immers een volwaardige economische sector die wordt geconfronteerd met echte moeilijkheden en waarbij het ene type landbouw niet tegenover het andere mag geplaatst worden”, besluit minister Borsus.

Beeld: Cofabel

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek