nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.07.2016 Tiense suiker en de IJzerenweg

Tienen is het schoolvoorbeeld van een stad waarin samenwerkingen tussen landbouw, industrie en transport het landschap bepaald hebben. Het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) deed een studie naar de relatie tussen de Tiense suikerfabriek en de spoorlijn en publiceerde er een interessant rapport over.

De studie kadert in een ruimer project ‘Tiense suiker en de IJzerenweg’ van het Regionaal Landschap, in samenwerking met de stad Tienen, de Tiense Suikerraffinaderij en de provincie Vlaams-Brabant. Het rapport, dat je hier kan lezen, geeft een helder overzicht van de opkomst van de industrialisering in Tienen en de rol die de suikerraffinaderij daarin gespeeld heeft.

De komst van de spoorlijnen Leuven-Tienen en Tienen-Namen in 1837 en 1869 maakten de ontwikkeling van deze industrie in Tienen mogelijk. Bij de aanleg van een derde spoorlijn in 1878 werd zelfs rekening gehouden met de locatie en noden van de suikerfabriek. Twee van de drie spoorlijnen zijn vandaag verdwenen, maar ze doen nog steeds dienst als wandel- en fietsroutes.

Het rapport biedt een volledig historisch overzicht van de ontwikkeling van de suikerindustrie in Tienen en de bouw van de spoorlijnen, maar ook de evolutie van de landbouw in de streek wordt niet vergeten. Hoe ging de ‘campagne’ er in de jaren zeventig aan toe bijvoorbeeld? En hoe zag een zware werkdag van een bietenzetter eruit? Je ontdekt het allemaal hier.

Bron: Nieuwsbrief CAG / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via