nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.06.2018 Toelatingsproef diergeneeskunde pas vanaf 2019

Door de systematisch stijgende inschrijvingen ligt het idee van een verplichte toelatingsproef voor de opleiding diergeneeskunde al eventjes op tafel. Vorig jaar werd over de in- en uitstroom van de opleiding een resolutie goedgekeurd in het Vlaams Parlement, maar de uitvoering van die resolutie schiet traag uit de startblokken. Dat blijkt uit de toelichting van Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits over het onderwerp in de Commissie voor Onderwijs van het Vlaams Parlement. 

De opleidingen diergeneeskunde zitten al jaren in de lift. Het aantal inschrijvers voor de opleiding academische bachelor diergeneeskunde steeg van 418 in 2016-2017 naar 548 in 2017-2018, een toename met 31 procent. Om meer grip te krijgen op de in- en uitstroom werd in november vorig jaar een resolutie gestemd in het Vlaams Parlement. In die resolutie zit onder meer een onderzoek vervat naar de elementen en processen die de instroom, doorstroom en uitstroom beïnvloeden bij studenten diergeneeskunde en hoe meer grip te krijgen op die stromen. Ook een evaluatie van de toelatingsproef maakt deel uit van de resolutie.

“Wat mij betreft moet die toelatingsproef er heel snel moet komen”, aldus Crevits. “Aan de centrale ijkingstoetscommissie die in de schoot van de VLIR bestaat, is de opdracht gegeven daar heel snel werk van te maken. De proef diergeneeskunde is in volle ontwikkeling.” Aan die proef moet nog geschaafd worden nadat bij een eerste proefafname vorig jaar slechts 3 van de 74 kandidaat-studenten geslaagd waren.

“Alle hogescholen en alle universiteiten hebben wel hun bezorgdheid uitgedrukt om niet te snel te gaan, omdat ze valide proeven willen en omdat ze de effecten willen zien op de doorstroming”, zo antwoordde Crevits op een vraag van Jos De Meyer (CD&V). “Het invoeren van verplichte proeven kan enkel als die ook valide en betrouwbaar zijn. Om dat te bereiken, heb je natuurlijk enkele afnames nodig.”

Bedoeling is dat nieuwe studenten vanaf volgend schooljaar twee testen afleggen: de nieuwe proef en de bestaande SIMON-proef. “Door het combineren van de resultaten van de beide proeven – SIMON heeft een heel lange traditie, waarop we kunnen voortbouwen, en ook al heel wat afnames – kan veel sneller de predicatieve waarde worden berekend”, aldus Crevits. Daarna is het dan wachten op de verplichte deelname aan de proeven voor de start van de opleiding, en niet na de inschrijving, als voorwaarde om de opleiding te mogen starten. Dat zou pas vanaf het begin van het schooljaar in 2019 het geval zijn. 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via