nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

18.05.2017 "Toevloed van nieuwe Franse bioboeren beter begeleiden"

De ruim 32.000 Franse bioboeren vrezen een massa nieuwkomers nu veel collega-landbouwers in nood hun toevlucht zoeken tot de biologische landbouw. Ze vragen daarom de nieuwe regering van president Emmanuel Macron maatregelen te nemen om de golf aan overstappers te begeleiden. De Fédération Nationale de l’Agriculture Biologique (FNAB) stelt voor om een deel van de middelen uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid over te hevelen naar de biologische sector. Iedere dag maken in Frankrijk 20 boeren de omschakeling.

“Macron heeft beloofd een miljard euro per jaar te investeren in modernisering van landbouwbedrijven, terwijl er voor de biologische sector maar 200 miljoen euro wordt uitgetrokken. Dat zou beter in evenwicht moeten worden gebracht. Die 200 miljoen is niet voldoende voor de biologische sector, zeker niet om de nieuwkomers de technische ondersteuning te geven die ze nodig hebben”, zegt FNAB-voorzitter Stéphanie Pajeot. De bond kijkt terug op een historisch goed jaar, terwijl het aantal faillissementen in de totale Franse land- en tuinbouw juist is gestegen.

“Veel conventionele boeren kunnen niet meer in hun levensonderhoud voorzien, terwijl de biologische productie, die lange tijd werd gezien als iets voor militanten, een voorspoedige en nooit vertoonde groei doormaakt”, aldus Pajeot. Dat alles leidt ertoe dat nu zo’n 20 Franse boeren per dag met de omschakeling naar biologische landbouw beginnen. “Dat levert problemen op door het opdrogen van de EU-fondsen die voor die omschakeling bestemd waren.”

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via