nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.10.2018 Ton aardappelen dankzij eerste Vlaamse Patathon

De eerste Patathon in Vlaanderen heeft één ton aardappelen opgebracht voor de Belgische Federatie van Voedselbanken. De oogst bij het landbouwbedrijf van Filip Nys in Putte liet evenwel niet toe om al overschotten te rapen op het veld, maar zo’n 150 vrijwilligers sorteerden en verpakten wel een ton aardappelen in zakken van 5 kilo. Ook in Wallonië was er het voorbije weekend, voor de tweede keer, een Patathon. Samen leverden de beide initiatieven van McCain, de grootste producent van diepgevroren aardappelproducten ter wereld, 2,4 ton op voor de voedselbanken.

McCain organiseerde vorig jaar voor het eerst een Patathon in Wallonië. Het doel: bij een boer met vrijwilligers handmatig de aardappelen verwijderen die na de commerciële oogst nog achterbleven, zo'n drie tot vijf procent van het totaal. De aardappelen die te klein waren om er diepvriesfrieten van te maken, werden verpakt en weggeschonken aan de voedselbanken.

Met het initiatief wil McCain strijden tegen voedselverspilling. “Elk jaar wordt in Europa 90 miljoen ton voedsel weggegooid, terwijl meer dan 15 procent van de Europese bevolking afhankelijk is van voedselhulp”, zegt William Jarijch, sales director Benelux bij McCain, in Het Nieuwsblad. “Wij proberen daar op ons niveau oplossingen voor te vinden.”

Bij de Belgische Federatie van Voedselbanken reageren ze opgetogen. “De opbrengst wordt vanaf deze week verdeeld onder mensen in nood via de caritatieve verenigingen die bij ons zijn aangesloten”, aldus woordvoerster Jacqueline Vanhussel. “In vijf jaar tijd gaf McCain al meer dan 1.300 ton producten weg. We zijn hen heel dankbaar.”

Bron: Het Nieuwsblad

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via