nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.11.2018 Top Animal Rights ontslagen

Bij dierenrechtenorganisatie Animal Rights zijn voorzitster Nadine Lucas en campagnecoördinator Benoit Van den Broeck ontslagen, “na een wekenlang durend conflict met het bestuur en de directie in Nederland”, valt te lezen in een Facebookbericht van Van den Broeck. Volgens het bericht stapt de “undercoverman”, die onder meer in het voorjaar van 2017 undercoverbeelden filmde van varkensmishandeling in een Tielts slachthuis, zelf op uit sympathie met de twee.

“De aanleiding was een verschil in strategisch inzicht rond een campagne, wat geleid heeft tot een onverzoenbare situatie met het bestuur en de directie in Nederland”, aldus Van den Broeck. “Wij hebben vervolgens een voorstel ingediend tot afsplitsing van onze Belgische vzw, zodat we autonoom konden verdergaan. Dit voorstel werd afgewezen, waarna meteen ook ons ontslag werd gevraagd. Het bestuur van de vzw zal dus volledig in handen komen van onze collega’s in Nederland, volgens hun visie en beleid.” In een bericht op de website benadrukt de organisatie “dat Animal Rights één organisatie was, is en blijft, met een afdeling in België en Nederland.”

Ondanks het ontslag blijven de twee strijdvaardig. “Met ons kleine team en dankzij onze undercovermensen hebben wij miljoenen mensen weten te bereiken met de vaak verschrikkelijke beelden van dierenleed”, aldus het Facebookbericht. “Velen kozen voor plantaardige voeding, dierenlevens werden bijgevolg gespaard, beleid werd aangepast, de houding tegenover landbouwdieren veranderde. (…) We betreuren de situatie, maar we willen dit tegelijkertijd ook aanwenden om ons te heroriënteren en een nog betere versie van onszelf neer te zetten, om verder te strijden voor een plantaardige wereld, zonder dierenleed.”

De Nederlands-Belgische dierenrechtenorganisatie Animal Rights werd in 2009 in Nederland opgericht als stichting en actiegroep tegen dierproeven. De vzw in België bestaat sinds 2015.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via