nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

02.03.2017 Trump lost verkiezingsbelofte aan landbouwers in

President Donald Trump heeft één van de belangrijkste verkiezingsbeloften aan Amerikaanse boeren ingelost. Met één pennentrek zette hij een streep door de gehate waterrichtlijn WOTUS. Trump wil af van de regelgeving die het milieuagentschap EPA nog maar in 2015 presenteerde. De regering Obama verbreedde met de waterrichtlijn ‘Waters of the United States’ de reikwijdte van de federale ‘Clean Water Act’. Terwijl die wet oorspronkelijk slechts betrekking had op grote bevaarbare waterwegen, of sommige rechters ze toch in die zin interpreteerden, plaatste de richtlijn meer waterlopen en drinkwatervoorraden onder het toezicht van EPA. Trump spreekt van “elke poel of geul op boerenland”.

“Dit is één van de slechtste voorbeelden van federale wetgeving. Het is één van de regels die het meest op tegenstand stuitte bij boeren, veehouders en agrarische werknemers in ons hele land. Het was een complete ramp.” Die weinig vloeiende woorden sprak president Trump deze week uit bij de ondertekening van een executive order die Obama’s waterrichtlijn WOTUS moet elimineren.

Met deze richtlijn wou de vorige president de waterkwaliteit en drinkwatervoorraden van de Amerikanen beschermen en uitklaren hoever de bevoegdheid van EPA in deze materie reikt. Amerikaanse landbouworganisaties liepen al onder Obama storm tegen de richtlijn. Uit angst dat boeren straks elke keer voor het ploegen of kunstmest strooien nabij een sloot of plas eerst een vergunning in Washington zouden moeten aanvragen. Onwerkbaar, concludeerde het American Farm Bureau, die de wet juridisch aanvocht.

Trump beloofde tijdens zijn campagne om de richtlijn te torpederen. Het American Farm Bureau en de National Cattlemen’s Beef Association hebben juichend gereageerd op het doorpakken door de Republikeinse president. Met de pennentrek van de president is WOTUS overigens niet gelijk van tafel. Het is meer een aanwijzing voor de nieuwe EPA-directeur Scott Pruitt om met een werkbaar alternatief te komen. Pruitt doet niets lievers. In zijn vorige baan als openbaar aanklager van Oklahoma streed hij ook al tegen deze en andere ingrijpende milieuwetgeving van EPA. Volgens The New York Times zal het de EPA-topman niettemin meer tijd vergen dan Trump nog rest als president.

Het spreekt voor zich dat natuurbeschermers iemand als Scott Pruitt niet graag de leiding zien nemen van het Amerikaanse milieuagentschap. Dat is nog zacht uitgedrukt want zelf verklaren ze dat Trump niemand minder geschikt kon vinden. Onder leiding van Pruitt staat EPA voor grote koerswijzigingen de komende weken. President Trump zal het agentschap opdragen zich niet langer blind te staren op klimaatverandering en het verzinnen van regels hoe de CO2-uitstoot in de VS omlaag moet.

Ook dat lijkt een kolfje naar de hand van Pruitt want milieuverenigingen schilderen hem af als iemand die in zijn functie van openbaar aanklager altijd partij gekozen heeft voor fossiele brandstoffen. The New York Times bracht in 2014 aan het licht dat Pruit een brief geschreven door advocaten van Devon Energy kopieerde om het milieuagentschap in identieke bewoordingen te beschuldigen van het overschatten van de luchtvervuiling door gaswinning in Oklahoma.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Cofabel

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via