nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.03.2017 Trump schrapt financiering aan klimaatprogramma's VN

De Amerikaanse president Donald Trump wil in zijn eerste begroting de financiering schrappen voor VN-programma's voor de strijd tegen de klimaatverandering. Daarnaast wil hij de middelen voor het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap (EPA) met 31 procent verlagen. Na zijn verkiezing als president van de Verenigde Staten verklaarde Trump al dat hij zo snel mogelijk af wil geraken van het klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs werd gesloten.

Het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap wordt al maanden geviseerd door Trump. Zo stelde hij Scott Pruitt, een notoir klimaatscepticus, aan als topman van het agentschap. Hij droeg EPA ook op “om zich niet langer blind te staren op klimaatverandering en het verzinnen van regels over hoe de CO2-uitstoot in de VS omlaag moet”. Nu heeft Trump aangekondigd dat hij het budget voor het agentschap in 2018 wil verlagen van 8,1 miljard dollar nu naar 5,6 miljard door zowat 3.200 banen te schrappen, ongeveer één op de vijf.

Daarnaast heeft de Amerikaanse president bij de bekendmaking van zijn begroting voor 2018 ook te kennen gegeven dat hij de Amerikaanse deelname aan alle klimaatprogramma’s van de Verenigde Naties, zoals het Green Climate Fund en de Climate Investment Funds, wil schrappen.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via