nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.11.2017 Tuinbodem analyseren voor je moestuin aanlegt?

Tussen maart 2015 en september 2017 lieten 406 Vlamingen aan de hand van een bodemanalyse nagaan hoe het met hun tuingrond is gesteld. Daaruit blijkt dat 48 van de 406 tuinen - of 1 op de 8 - niet gezond zijn. “Geen reden tot paniek”, aldus parlementslid Sabine Vermeulen (N-VA), die de cijfers opvroeg bij minister Joke Schauvliege. “Het is vooral een signaal dat tuinliefhebbers bij twijfel best hun bodem laten analyseren voor ze groenten gaan telen.” 

Tuinieren zit al enkele jaren in de lift, steeds meer Vlamingen hebben groene vingers. De tuiniervereniging Tuinhier telt liefst 25.000 leden. Het Eén-programma 'Het Goeie Leven', waarin zes duo's biologische groenten en dieren kweken, lokte vorig jaar gemiddeld 680.000 kijkers. En ook de volkstuintjes rijzen al een tijdje als paddenstoelen uit de grond: in 2015 - de meest recente cijfers - waren er naar schatting 4.500.

Maar de basis van een goede en gezonde oogst is de bodem. Daarom lanceerde de Vlaamse overheid in 2015 de campagne 'Gezond uit eigen grond'. Op de website gezonduiteigengrond.be vind je niet alleen tips om te tuinieren, je kan er ook een bodemanalyse aanvragen tegen een gemiddelde kost van 55 euro. Tussen maart 2015 en september 2017 lieten 406 Vlamingen aan de hand van zo'n analyse nagaan hoe het met hun tuingrond is gesteld. Daaruit bleek dat 48 van de 406 tuinen - of 1 op de 8 - onvoldoende gezond zijn.

"Voor die gronden wordt er aangeraden om contact op te nemen met de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM)", aldus N-VA-parlementslid Sabine Vermeulen, die de cijfers opvroeg bij minister Joke Schauvliege. "Er bestaat een risico als kinderen met aarde spelen en vervolgens de handen ongewassen in hun mond steken." Je kan ook de grond van de kippenren laten controleren, maar dat gebeurde amper: in 2015 werden er 10 analyses aangevraagd, dit jaar tot nog toe 43. Bij 15 procent daarvan wordt het eten van de eieren afgeraden omdat het dioxinegehalte te hoog is.

Reden tot paniek? "Zeker niet", zegt Vermeulen. "Het is vooral een signaal dat tuinliefhebbers bij twijfel best hun bodem laten analyseren voor ze groenten gaan telen." Dat zegt ook minister Schauvliege. Zij raadt een moestuin nog steeds aan. "Want wie zelf kweekt, eet ook méér fruit en groenten. Bovendien zorgt het ook voor de nodige lichaamsbeweging. Maar het is belangrijk oog te hebben voor de kwaliteit van je tuingrond. Als die vervuild is, kan dat via de groenten in ons lichaam terechtkomen met alle gezondheidsrisico's van dien. Daarom hebben we die campagne ook gelanceerd." 

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via