nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.04.2017 Tuinbouw biedt jobkansen voor vluchtelingen

In samenwerking met VDAB en het Agentschap Inburgering start Boerenbond een proefproject om vluchtelingen werkervaring te laten opdoen bij tuinbouwbedrijven. Tuinders in de streek rond Hoogstraten en Sint-Katelijne-Waver zullen actief worden aangesproken om hen in dienst te nemen. "In onze sector is er altijd vraag naar goede arbeidskrachten. En zo dragen wij ons steentje bij aan de integratie van vluchtelingen", zegt Leen Jolling van Boerenbond in De Morgen. "Boeren moeten bereid zijn om energie in die nieuwkomers te steken", voegt Yvan Nolmans van VDAB er aan toe.

In de sociale economie, bij de dienstenchequebedrijven maar ook in de landbouw is er bereidheid om vluchtelingen aan het werk te helpen. Boerenbond start volgende maand een proefproject om vluchtelingen in contact te brengen met tuinbouwbedrijven waar er openstaande vacatures zijn. “Bij de vluchtelingen zullen zeker personen zijn met groene vingers”, zegt Boerenbond-adviseur tuinbouw Leen Jolling. Als het proefproject succesvol is, wil Boerenbond tegen het najaar de praktijk uitbreiden over het hele land.

"De vraag is er. Ik ben dus optimistisch, op de langere termijn", zegt Anton Sabbe, die namens de werkgevers (VBO) vluchtelingen aan een job probeert te helpen. "Op korte termijn wordt het niet eenvoudig, dat weten we uit voorgaande onderzoeken. Daaruit blijkt dat het vijf jaar duurt eer de helft van de nieuwkomers aan de slag is. Aan ons om beter te doen." Ongeveer een kwart van de vluchtelingen is hoog opgeleid. Na de inburgeringscursus en het vinden van een woning zijn zij vrij snel aan het werk. Bij de overige driekwart, de laagopgeleiden, verloopt het moeizamer.

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via