nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.12.2016 Tuinders leren Roemeens praten met hun seizoenarbeiders

Acht jaar geleden organiseerde Boerenbond voor het eerst een cursus Pools voor Vlaamse boeren en tuinders. Nu de seizoenarbeiders steeds vaker uit Roemenië komen, moeten boeren hun talenkennis opnieuw bijspijkeren. Begin volgend jaar starten lessen Roemeens in de kantoren van Boerenbond in Roeselare. “De Roemenen blijven hier meestal maar enkele maanden vooraleer ze terugkeren naar hun land. Daarom is een cursus Nederlands voor hen minder interessant. Voor Roemenen die hier langer willen blijven, bieden we wel dergelijke lessen aan”, zegt tuinbouwconsulent Stefaan Kint in Het Nieuwsblad.

Roemenen zijn de nieuwe Polen op de boerderij, kopt Het Laatste Nieuws. De afgelopen jaren zijn inderdaad heel wat Roemenen als seizoenarbeider aan de slag gegaan in de tuinbouw. Naar het voorbeeld van de cursussen Pools die acht jaar geleden voor het eerst georganiseerd worden, introduceert Boerenbond West-Vlaanderen nu een cursus Roemeens in zijn opleidingsaanbod. In de kustprovincie zijn veel Roemenen aan het werk in de groenteteelt in open lucht en in serres. Het aantal Oost-Europeanen dat regulier tewerkgesteld wordt of als seizoenarbeider neemt toe, zo becijferde de Vlaamse landbouwadministratie.

De communicatie tussen werkgever en werknemer is niet altijd vanzelfsprekend leert de reportage in het VRT-journaal. Tuinder Francky Bouckaert: “Iets uitleggen, gebeurt met handen en voeten en door het voor te doen. Zo verstaan we elkaar, maar het is nog niet zoals het hoort.” Om dat te verhelpen, kunnen tuinders zoals Francky een stoomcursus ‘Roemeens voor op het veld’ volgen. Er komt ook een woordenboekje, en misschien zelfs een app voor de smartphone. “We gaan in de lessen het accent leggen op veiligheid”, vertelt tuinbouwconsulent Stefaan Kint. “We sensibiliseren daarrond al een aantal jaren. Goede communicatie is een onderdeel van veilig werken.”

Herbekijk de reportage op deredactie.be.

Bron: Het Nieuwsblad / Het Laatste Nieuws / deredactie

Beeld: KVLV-Agra

Volg VILT ook via