nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

16.03.2017 Turkije stuurt 40 Nederlandse koeien terug naar af

De diplomatieke crisis tussen Turkije en Nederland neemt almaar gekkere vormen aan. Een vereniging van Turkse veetelers heeft 40 Nederlandse koeien, die geïmporteerd werden om ermee te kweken in Turkije, teruggestuurd naar de afzender. Volgens de Nederlandse website Boerenbusiness hoeft Nederland een mogelijke Turkse boycot niet meteen te vrezen. “Met nog geen twee miljoen euro aan uitvoerwaarde in 2016 zal een mogelijke actie weinig schade berokkenen aan de Nederlandse vleessector”, klinkt het.

Uit protest tegen het spreekverbod in Nederland van de Turkse ministers vorige week, wil de vereniging van Turkse veetelers 40 koeien uit Nederland terugsturen. De symbolische actie van een groot melkveebedrijf in de westelijke provincie Çanakkale komt in Nederland nogal bizar over. Ook zou de vereniging in de toekomst geen dierlijke producten meer uit Nederland willen halen. Turkije zou zich volgens de Turkse vleesproducenten moeten richten op eigen fokkerij.

Volgens cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek zal de impact van de Turkijerel geen grote impact hebben op de handel in levende dieren. In 2016 gingen er voor een waarde van 1,7 miljoen euro Nederlandse dieren de Turkse grens over. In 2015 en 2014 ging het om respectievelijk 1,3 en 1,2 miljoen euro. Vergeleken met andere afnemers is die afzet heel relatief. Een afnemer als de Verenigde Staten kocht de afgelopen twee jaar voor ongeveer 211 miljoen euro aan levende dieren en België zit op 340 miljoen euro.

Mochten de Turken overgaan tot een ban op vlees en vleesproducten, ook dan zal het verlies beperkt blijven. In 2015 en 2016 ging het om een waarde van 4,5 en 3,3 miljoen euro. Vergeleken met andere Europese landen is dat weinig. De afzet naar landen als Saoedi-Arabië en Letland bijvoorbeeld lag vorig jaar veel hoger.

Bron: Boerenbusiness / Belga

Volg VILT ook via