nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.07.2017 Turkije wil nummer 1 in kersenexport worden

De zomer is volop in het land, en dus draait ook de aanvoer van verse kersen op volle toeren. Bij Delhaize en Carrefour heet de topkwaliteit Turkse Napoleon, schrijft De Tijd, een kersenras geplukt in Turkse boomgaarden met een Vlaams kantje. Alara, één van de grootste leveranciers van kersen in Europa, is immers eigendom van de Vlaamse groente- en fruitmagnaat Hein Deprez. Turkije is met 535.000 ton de grootste kersenproducent ter wereld en moet wat export betreft enkel de Verenigde Staten en Chili voor zich dulden. 

In het Turkse Bursa is Alara gevestigd, een van de grootste leveranciers van kersen in Europa en eigendom van de Fruit Farm Group van Hein Deprez. “In tien landen op drie continenten verbouwen, verwerken en verpakken we groente en fruit op eigen gronden”, aldus Deprez over zijn imperium. Gezond, lekker en betaalbaar, daar gaat het volgens hem om. Voor de sales, marketing en distributie werkt zijn Fruit Farm Group samen met Greenyard Foods, de op een na grootste producent van groente- en fruitproducten ter wereld, waar Deprez een van de hoofdaandeelhouders is.

De uitvoer van kersen vanuit Turkije heeft op die manier ook een Vlaams tintje. Alara is één van de grote spelers op de Turkse markt. Turkije is met 535.000 ton de grootste kersenproducent ter wereld. De oorsprong van de kers ligt in de noordoostelijke bossen van de Zwarte Zeekust. Op de ranglijst van de grootste kersexporteurs staat Turkije met 69.000 ton op nummer 3, na de Verenigde Staten met 85.000 ton en Chili met 80.000 ton.

Turkije heeft de ambitie om de wereldleider in de export van kersen te worden. “Schaalvergroting, nieuwe boomgaarden, meer kwaliteitscontrole en onderzoek & ontwikkeling, het telen van meer variëteiten, het uitbreiden van onze huidige markten Rusland en Europa, en het veroveren van nieuwe markten moeten daartoe bijdragen”, zo klinkt het bij Alara. Om de productie op te voeren, is het areaal kerselaars met 20 hectare uitgebreid tot 220 hectare. Samen met de boomgaarden van de 305 andere aangesloten kersentelers gaat het om 840 ha in totaal. Die leveren gemiddeld gedurende het acht tot negen weken durende plukseizoen 8.000 ton kersen.

Het seizoen wordt zo lang mogelijk gerekt door de aanplant van kersenbomen op verschillende hoogten. De kersen die eerst in de winkels liggen, komen van zeeniveau. Daarna van boomgaarden 600 meter hoger in de regio Izmir. Aan het eind van het seizoen wordt op 1.400 meter geoogst in het dorp Mihaliccik. “Om de kwaliteit te optimaliseren en de oogst te beschermen hebben we daar elf windmachines en twee hagelkanonnen van het Belgische bedrijf Inopower staan”, zo klinkt het. “Die kanonnen hebben onze oogsten gered.” 

Bron: De Tijd

Beeld: Fond Image Ecran

Volg VILT ook via