nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.07.2018 Twee nesten Aziatische hoornaars in een week gevonden

In Rollegem, bij Kortrijk, heeft de brandweer een nest Aziatische hoornaars verwijderd. Afgelopen weekend werd al een nest gevonden in Ieper. Deze ‘inwijkeling’ heeft nu echt zijn intrede gedaan in onze streken. In Noord-Frankrijk bedreigen ze al langer de bijenpopulatie. Er worden speciale netten gebruikt om ze uit de bijenkasten te houden.

De hoornaar is in het verleden ook al een paar keer gesignaleerd in Vlaanderen. Vaak bleek het achteraf niet om de gevreesde Aziatische maar om Europese hoornaars te gaan. Die zijn nog groter, maar veel minder gevaarlijk. Heel vorig jaar werd maar één nest Aziatische hoornaars aangetroffen. Nu zijn er in een week twee nesten gevonden in West-Vlaanderen. “Afgelopen weekend werd een nest gevonden in een houten kunstwerk in Ieper, woensdagavond werd een nest verwijderd uit het dak van een woning in Rollegem, bij Kortrijk”, zegt Kaat Nuyttens van brandweerzone Fluvia in Het Nieuwsblad.

Onderzoekers van UGent hebben bevestigd dat het om Aziatische hoornaars gaat. De Aziatische hoornaar is een wespachtige van zo’n 3 centimeter lang. “In de regel zijn ze niet agressiever dan inheemse wespen. Maar als je te dicht bij een nest komt of ernaar begint te slaan, kunnen ze wel aanvallen en steken. En aangezien ze groter zijn dan onze eigen wespen is de angel ook dikker en wordt een groter volume aan gif afgescheiden. Bijgevolg doet een steek ook meer pijn”, zegt Karel Schoonvaere van UGent.

Bron: Het Nieuwsblad

Beeld: Dries Laget - Honeybee Valley

Volg VILT ook via