nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.12.2017 Twee nieuwe haarden van rundertuberculose ontdekt

Er is een vierde en een vijfde haard van rundertuberculose vastgesteld in ons land. Het gaat om een vleesveebedrijf en veehandel met 200 runderen in West-Vlaanderen en een vleesveebedrijf met 40 runderen in Limburg. Beide haarden kwamen aan het licht in het kader van het epidemiologisch onderzoek dat gestart werd na de vaststelling van de eerste haard in de provincie Antwerpen, eind juli 2017. Symptomen die kunnen wijzen op een aantasting bij runderen zijn vermagering, verminderde melkproductie en een korte, krachtige en droge hoest.

België is sinds 2003 officieel vrij van rundertuberculose, wat niet wegneemt dat sporadisch zieke dieren kunnen opduiken. In 2016 waren er twee haarden, en deze twee nieuw gevallen, vastgesteld op 29 november en 1 december, brengen de teller dit jaar al op vijf. Het feit dat er een haard is vastgesteld op twee bedrijven die ook actief zijn in de veehandel, maakt dat er een groot aantal contactbedrijven werden opgenomen in het epidemiologisch onderzoek. Voor de consument houdt rundertuberculose geen gevaar in. 

Eind volgend jaar komt er een nieuwe aanpak voor het toezicht op en de bestrijding van rundertuberculose. Bloedtesten vervangen de techniek van intradermale tuberculinaties waarbij een dosis mycobacterium-antigeen in de diepere huid wordt ingespoten. Deze methode levert pas enkele weken na een infectie resultaten op, terwijl de bloedtesten sneller uitsluitsel kunnen geven.  

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via