nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.01.2019 UGent rekruteert prille ideeën rond gewasbescherming

In mei organiseert de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van Universiteit Gent een mondiaal vijfdaags topcongres over gewasbescherming dat slechts om de vier jaar doorgaat. Daar wordt een jongerenwedstrijd aan gekoppeld om studenten en recent afgestudeerde boeren en tuinders uit te nodigen hun vernieuwende ideeën rond gewasbescherming te delen. “Van over heel de wereld werden reeds 87 ideeën ingestuurd, maar voorlopig blijft het stil in eigen land en komt het enige voorstel van een Europeaan uit Italië”, vertelt Nathan De Geyter (UGent). “Daar willen we graag verandering in brengen door de deadline te verlengen tot 14 februari.” Een grote prijzenpot en inspirerende voorbeelden uit het buitenland kan twijfelaars over de streep trekken.

Heb jij een sterk idee om de landbouw te verbeteren en te verduurzamen op vlak van gewasbescherming en plantgezondheid? Stuur het dan voor 14 februari in voor de ‘IUPAC Next Generation’-wedstrijd. Deze competitie maakt deel uit van het IUPAC-congres over gewasbescherming dat de Gentse faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van 19 tot 24 mei organiseert. Wie een persoonlijk idee deelt met de organisatoren, krijgt in ruil een toegangsticket voor de jongerentop op het congres en professionele training in het gebruik van sociale media. Van die 50 laureaten krijgen vijf winnaars een jaar lang begeleiding en 5.000 euro financiering om hun innovatief idee te realiseren.

Op de website worden een aantal inzendingen voorgesteld om andere kandidaat-deelnemers over de streep te trekken. Een jongeman uit Ghana oppert dat het in zijn thuisland profijtelijk is om landbouwgewassen niet te zaaien op een kraaknette akker maar in een meer natuurlijke mulch van het voorgewas, bijvoorbeeld sorghum of maïs. In Oeganda en Kenia gebruiken kleinschalige landbouwers konijnenurine om plagen te bestrijden. Misschien moet het potentieel van konijnenurine als biopesticide eens goed onderzocht worden, suggereert een jonge Oegandees. Uit Kameroen is er iemand van een proefboerderij die gelooft in de kracht van sinaasappelschillen als insecticide. Welk verrassend voorstel om gewasbescherming te verbeteren, heb jij?

Nathan De Geyter van Universiteit Gent staat mee in voor de organisatie van het congres en de ideeënwedstrijd. Hij is tevreden over het aantal (87) en de kwaliteit van de ingezonden ideeën, maar het verrast hem dat de wedstrijd buiten Europa sterker leeft dan dicht bij huis. Afgemeten aan het aantal websitebezoeken zijn het vooral jongeren uit Nepal, Tanzania, Nigeria, Frankrijk en de Verenigde Staten wiens interesse geprikkeld is.

De organisatoren en sponsors van de wedstrijd (specialisten in gewasbescherming Corteva en BASF en landbouwfinancier Crelan) rekenen op jonge knappe koppen uit het landbouwonderwijs of de landbouwpraktijk om de Belgische reputatie op het vlak van innovatie in land- en tuinbouw hoog te houden. Over het congres willen ze dit nog kwijt: “IUPAC is niet zomaar een congres. Deelnemers komen van over heel de wereld en de sprekers zijn allemaal toppers in hun vak. Noem het gerust de Olympische Spelen van de kennisdeling inzake gewasbescherming.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via