Uitkijken naar fruitoogst met gemengde gevoelens

Na een late vriesnacht met desastreuze gevolgen in april beseften onder meer appel-, kersen- en ook druiventelers dat oogstjaar 2017 geen grand cru zou worden. Dat de peren zich na de koude zo goed hebben herpakt mag dan weer een mirakel heten, zo klinkt het bij perentelers. De Belgische Fruitveiling verwacht 7 à 8 procent minder peren dan vorig jaar, die bovendien kleiner en zoeter zullen zijn. Of ze daar ook een goede prijs voor zullen krijgen valt voorlopig nog af te wachten.
23 augustus 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:41
Lees meer over:

Na een late vriesnacht met desastreuze gevolgen in april beseften onder meer appel-, kersen- en ook druiventelers dat oogstjaar 2017 geen grand cru zou worden. Dat de peren zich na de koude zo goed hebben herpakt mag dan weer een mirakel heten, zo klinkt het bij perentelers. De Belgische Fruitveiling verwacht 7 à 8 procent minder peren dan vorig jaar, die bovendien kleiner en zoeter zullen zijn. Of ze daar ook een goede prijs voor zullen krijgen, valt voorlopig nog af te wachten. 

De kersenoogst zit er intussen al op, maar voor de appelen, peren, druiven en onder meer ook de kiwibessen moet de oogst nog volop beginnen. Dat de appeloogst een mager beestje wordt, zagen de appeltelers al langer aankomen. Bij de peren was het afwachten hoe goed ze zich zouden herstellen na een grillig voorjaar met uitzonderlijk late vrieskou. “Dat de peren zich na de nachtvorst van dit voorjaar zo goed hebben hersteld, is een mirakel”, aldus teler Kris Wouters bij de start van de perenpluk. “De peren zijn kleiner, al zijn er ook nog altijd joekels bij. De maat verschilt erg van perceel tot perceel. Hoger gelegen percelen hebben dikke peren, lage percelen kleine.”

Bij het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT), dat perentelers aanraadde om rond 21 augustus met de pluk te beginnen, wordt gesproken van een “vreemd jaar met een vroege pluk”. Zowel appel- als perenbomen stonden vroeg in bloei, en bovendien was de bloeiperiode vrij kort. “We verwachtten toen met z’n alle een vroege pluk”, zo klinkt het. “Maar dan kwam de zware nachtvorst gevolgd door extreme droogte die zowat alles lam legde. Daarna durfde niemand nog voorspellingen doen over een vermoedelijke plukdatum. Intussen blijkt uit metingen dat het een zeer vroeg plukjaar wordt.”

“Eigenlijk hebben we niet eens minder peren, ze zijn gewoon kleiner”, zegt teler Wim Martens. “Mijn kleine peren gaan naar Zweden, verpakt in bakjes. Maar voor klein fruit krijg je minder geld.” De eerste verkoop is in elk geval goed gestart. “Voor de dikste peren krijg je 1 euro per kilo, voor de rest 50 à 55 cent”, zegt Martens. “Maar de prijzen van de eerste dagen betekenen niets, de grote verkoop start eigenlijk pas in november en loopt tot maart.”

Ondanks de Russische boycot zijn de peren vorig jaar ook allemaal verkocht geraakt. Aan wie precies, is onduidelijk, maar dat ze uiteindelijk toch nog altijd in Rusland belanden, is intussen duidelijk. “Maar de prijs is sinds die boycot wel met 25 procent gezakt”, zegt teler Theo Billen. “De boer betaalt dat gelag.” De peren hebben dit jaar geen pitten door de behandeling die ze hebben gekregen tegen de vrieskou. Dat heeft ook voordelen, vinden telers. “Geen klokhuis betekent ook minder afval, je kan dus alles opeten”, zegt Billen.

Dan komen de druiventelers er minder goed vanaf. Wat wijnbouwers daags na de nachtvorst al vreesden, lijkt te zullen worden bevestigd: op heel wat percelen is de oogst dit jaar gehalveerd. “Wat er toen is afgevroren, komt er niet meer bij”, zegt Ghislain Houben, wijnbouwer en professor aan de universiteit van Hasselt. “De daling is vrij algemeen. Per domein kun je wel verschillen hebben tussen percelen die hoger of lager liggen.” Kris Vandenwyngaert van het Kennis- en Onderzoekscentrum Wijnbouw ziet een soortgelijke trend. “Ook in de Moezelstreek zijn veel jonge scheutjes kapotgevroren. In Frankrijk is het beeld wisselend. Voor de kwaliteit kunnen minder druiven juist goed nieuws zijn, omdat alle energie van de planten naar de overblijvende gaat.” 

Uit recente cijfers blijkt overigens dat het aantal Duitse wijnbouwbedrijven tussen 2010 en 2016 met 17 procent is afgenomen. Er zijn nu nog zo'n 17.000 boeren die druiven verbouwen, becijferde het Duitse wijninstituut. Het aantal hectares wijngaard is echter niet gedaald en hangt nog altijd rond de 100.000. In Vlaanderen zit het aantal hectare in de lift, maar met 350 hectare blijft het piepklein, zeker in vergelijking met de 800.000 hectare in Frankrijk. 

Bron: Gazet van Antwerpen / Belang Van Limburg / Fruit

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek