nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.01.2018 Uitspraak Hof van beroep over GAIA-filmpje op 5 maart

Het Brusselse hof van beroep spreekt zich op 5 maart uit over het geschil tussen dierenrechtenorganisatie GAIA en beenhouwerijketen Renmans. De beenhouwerijketen was eind 2016 naar het gerecht gestapt tegen GAIA omwille van een video over het leed van Argentijnse slachtpaarden van wie het vlees verkocht zou worden door de slagerijketen. In eerste aanleg had Renmans gelijk gekregen en had GAIA het bevel gekregen het filmpje te verwijderen. GAIA was daartegen in beroep gegaan. 

Eind 2016 publiceerde GAIA op zijn website een video over de "gruwelijke praktijken" die Argentijnse paarden moeten doorstaan vooraleer ze op het bord van de Belgische consument belanden. Het filmpje op de GAIA-website toonde de reactie van een aantal klanten van Renmans op beelden van mishandelde Argentijnse paarden. De slagerijketen reageerde verbolgen, en stelde dat zijn paardenvlees uit Argentinië voldoet aan de strenge eisen van dierenwelzijn.

Renmans daagde GAIA voor de kortgedingrechter in Brussel en kreeg daar gelijk. GAIA moest alle verwijzingen naar Renmans uit zijn campagne over de Argentijnse paarden verwijderen, op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per dag. "Er zijn ernstige problemen met de traceerbaarheid van dat Agentijnse paardenvlees", klonk het bij GAIA. "We weten niet waar de dieren vandaan komen en welke veterinaire behandeling ze gekregen hebben in de maanden voor ze geslacht zijn.”

“Bovendien blijkt duidelijk dat ze onder meer tijdens het transport zwaar mishandeld worden”, aldus nog GAIA. “Renmans is de enige Belgische keten die nog Argentijns paardenvlees verkoopt. Wij hebben het recht te zeggen dat Renmans op die manier dierenmishandeling aanvaardt en zelfs ondersteunt." GAIA eist dan ook dat de beslissing van de kortgedingrechter zou teruggedraaid worden. Volgens Renmans baseert de dierenrechtenorganisatie zich echter op niet-wetenschappelijke en niet-onafhankelijke rapporten om lasterlijke uitlatingen te doen. 

Bron: Belga

Beeld: GAIA

Volg VILT ook via