nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.01.2017 Unieke bananencollectie KU Leuven viert drie decennia

Het Musa International Transit Centre (ITC) aan de KU Leuven viert op maandag 23 januari zijn 30-jarig bestaan. Het ITC bewaart een unieke collectie van 1.500 verschillende bananenvariëteiten en verricht onderzoek om de bananenteelt wereldwijd productiever, resistenter en duurzamer te maken. De viering zal worden bijgewoond door minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo.

Met een jaarlijkse productie van 145 miljoen ton en een economische waarde van ruim 41 miljard euro zijn bananen het op drie na belangrijkste voedselgewas ter wereld. Voor miljoenen mensen zijn bananen van levensbelang. Ze zijn echter ook erg vatbaar voor plagen en ziektes, reden waarom de ITC-onderzoekers ze productiever, resistenter en duurzamer willen maken. Het onderzoekscentrum van de KU Leuven werkt daarvoor momenteel samen met instanties uit 109 landen.

De bananencollectie van de KU Leuven telt op dit moment meer dan 1.500 ziektevrije variëteiten die in proefbuisjes worden bewaard. Naast deze in-vitro-collectie worden de verschillende bananensoorten ook ingevroren in vloeibare stikstof bij -196 graden Celsius. Op die manier kan het plantenmateriaal voor onbeperkte tijd bewaard worden en is de biodiversiteit verzekerd voor toekomstige generaties.

Bron: Belga

Volg VILT ook via