nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.01.2018 Uurkost beperkt omdat boer zijn tractor 40 jaar inzet

Het cliché wil dat Vlaamse landbouwers te veel geld investeren in tractoren en machines. De analyse in het Boerenbond-vakblad Management&Techniek is genuanceerder. Gemiddeld zijn er op een melkveebedrijf drie tractoren aanwezig en een wiellader voor de kleine klussen op het erf. “Dat is inderdaad veel, maar de tractoren zijn gemiddeld 19 jaar oud en verlaten het bedrijf pas wanneer ze 30 à 40 jaar oud zijn”, klinkt het. De kostprijs van een nieuwe tractor kan oplopen tot 40 à 50 euro per uur, maar de helft van de tractoren op een melkveebedrijf is al afgeschreven. Op die manier blijft de gemiddelde uurkost beperkt tot 13 euro, variërend van 5 tot 20 euro op bedrijfsniveau.

De tractorvloot inclusief wiellader is op een melkveebedrijf goed voor een afschrijving van bijna 9.000 euro per jaar. Ook al hebben de tractoren van een melkveehouder een gemiddelde leeftijd van 19 jaar, toch wegen de afschrijvingskosten zwaarder door dan het brandstofverbruik en de onderhoudskosten. Per uur kost een tractor tussen de 5 en 20 euro op een melkveebedrijf. Dit is het gemiddelde van alle aanwezige tractoren want voor een nieuwe tractor kom je op waarden van 30 en 40 tot wel 50 euro.

De kostprijs van de tractorvloot op een melkveebedrijf is in de periode 2000-2015 gestegen van 7.500 naar 18.000 euro per jaar. “Dat is een gemiddelde stijging van 10 procent per jaar, wat veel is maar sinds 2000 is het aantal melkkoeien ook verdubbeld en het bedrijfsareaal met de helft toegenomen”, schrijft landbouwjournalist en mechanisatiespecialist Maarten Huybrechts. Hij analyseerde voor het vakblad Management&Techniek de tractorkosten in de boekhoudingen van Boerenbond-leden.

“Deze bedrijven worden nog steeds met weinig vreemde arbeid gerund en daarom is de mechanisatie sterk gegroeid. Toch blijven de kosten redelijk omdat Vlaamse landbouwers vrij gemakkelijk gebruikmaken van loonwerk (op jaarbasis ter waarde van 24.000 euro, drie keer meer dan 15 jaar geleden) en behoorlijk lang blijven rijden met een tractor.” Behoorlijk lang is een understatement want de verkoopwaarde van tractoren ouder dan 15 jaar is zo laag dat boeren hun afgeschreven tractoren liever op het bedrijf houden tot ze 30 à 40 jaar oud zijn. Dat is ook handig want zo kan die oude tractor permanent aan één machine gekoppeld blijven. “Een goed snelkoppelingssysteem voor machines bestaat nog altijd niet”, zet Huybrechts de fabrikanten aan het denken.

Een groot aantal tractoren vraag wel ruimte om ze te huisvesten, en dat zijn dan weer extra kosten. Toch kosten oude tractoren volgens Huybrechts relatief weinig omdat hun afschrijvings- en intrestlast voorbij is, de verzekeringspremie laag is, de verkeersbelasting nul bedraagt en de reparatiekosten beperkt blijven gezien de afwezigheid van elektronica. “Hoe beter een landbouwer zijn machines onderhoud, hoe lager de gebruikskosten zullen zijn”, besluit de mechanisatiespecialist.

Bron: Management&Techniek

Volg VILT ook via