nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.06.2017 Vangt Zuid-Korea verlies Rusland voor fruitsector op?

Het Russische handelsembargo op landbouw- en voedingsproducten uit Europa dwingt de Belgische fruittelers naar Azië. Dat vernam persagentschap Belga bij het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), dat meegereisd is met de economische missie van prinses Astrid naar Zuid-Korea. Het Haspengouwse teelt- en handelsbedrijf Bel'Export zag de verkoop na het embargo met de helft afnemen. Het bedrijf trok mee met prinses Astrid naar Zuid-Korea in de hoop daar een nieuwe markt te kunnen aanboren.

Het handelsembargo werd van kracht in augustus 2014. In het jaar daarvoor nam Rusland nog 90.611 ton Belgische peren af, waarmee het met zeer ruime voorsprong de belangrijkste exportmarkt was. Nederland volgde toen met 33.781 ton, Frankrijk was de derde voornaamste leverancier met 26.808 ton. Voor appels was Rusland toen onze vierde belangrijkste afzetmarkt (met 20.564 ton), na buurlanden Nederland (54.627 ton), Frankrijk (52.962 ton) en Duitsland (39.977 ton).

Het Russische handelsembargo, een antwoord op Europese sancties na de Russische annexatie van de Krim, maakte de Belgische fruittelers en varkenshouders tot de grootste slachtoffers in ons land. Europa kwam de telers voor een deel financieel tegemoet voor de verliezen. "Maar dat volstond uiteraard niet", zegt Tony Derwael, zaakvoerder van Bel'Export. "Wij zijn het grootste slachtoffer geworden van de sancties. Russen kunnen bovendien heel koppig zijn, dus eens je hen de rug toegekeerd hebt, zullen ze niet meer terugkeren als klant", vreest Derwael. Bovendien zijn de Belgen na structurele overproductie van appels door het succes op de Russische markt overgeschakeld op peren, "waardoor nu veel jonge bomen zelfs nog in productie moeten komen", zegt de teler.

De Russische markt werd door de Belgische appel- en perentelers in 1992 aangeboord. "Aanvankelijk heel voorzichtig, pallet per pallet", zegt Derwael. Maar het werd een groot succes, vooral wat peren betreft. "Peren worden door de Russen bijna gezien als exotisch fruit, omdat ze dit zelf niet kunnen telen. Maar wij vrezen dat die markt voorgoed verloren is." Meteen de reden waarom VLAM met groente- en fruittelers meegereisd is naar Zuid-Korea in het zog van prinses Astrid. "We zien hier ruimte voor peren. Er is zeker geen overaanbod. Hopelijk kunnen we hier opnieuw stap voor stap een markt opbouwen zoals dat destijds het geval was voor Rusland. De populatie is een derde van de Russische, maar als we hier een derde van de Russische markt zouden kunnen goedmaken, zouden we heel tevreden zijn", besluit Derwael.

Bron: Belga

Volg VILT ook via