nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.09.2018 Varkenshouders reageren verbaasd op besluit Ducarme

Nadat Afrikaanse varkenspest werd vastgesteld bij negen wilde zwijnen in het zuiden van ons land, werd een beveiligde zone van 63.000 hectare rond de vindplaats van de dieren opgezet. Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme wil de varkens binnen dat gebied laten opruimen. Die beslissing lokt verbaasde reacties uit van de sector. "We zijn op zoek naar een oplossing op korte termijn om de EU-importeurs van varkensvlees gerust te stellen", zegt Michael Gore, managing director van vleesfederatie FEBEV. "Maar dit is slechts een laatste redmiddel."

Sectorfederaties FEBEV (de beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels in vlees), de Waalse landbouworganisatie FWA en diens collega's van Fugea lopen niet echt warm voor het idee om zo'n 4.000 varkens te ruimen om de verspreiding van het virus te voorkomen. “Als de minister de exploitanten compenseert voor de gederfde inkomsten, verloopt die vergoeding dan correct?”, vragen de sectorfederaties zich af. “Bovendien zoeken wij naar een korte termijn oplossing om de EU-importeurs van varkensvlees gerust te stellen. Dieren afmaken is een laatste redmiddel", klinkt het.

"De maatregel is radicaal", reageert de secretaris-generaal van FWA, Yvan Hayez. "Vanuit de gezondheidszorg bekeken, is het begrijpelijk, maar op economisch vlak heeft dit verstrekkende gevolgen." Volgens minister Ducarme is de compensatie voor varkenshouders in de veiligheidszone gegarandeerd via een fonds van de Europees Commissie, maar de sector is er niet helemaal gerust in. “De exacte waarde van de dieren is niet precies te bepalen, zegt Philippe Duvivier, voorzitter van landbouworganisatie Fugea.

Woensdagochtend staat er een overleg gepland tussen minister Ducarme en de sectorfederaties om alle details rond compensatie uit te klaren. “De varkenssector wordt geconfronteerd met echte problemen, versterkt door de opkomst de Afrikaanse varkenspest”, aldus minister Ducarme. “We moeten ons ervan bewust zijn dat door het doden van 4.000 varkens in de besmette zone, we preventief actie ondernemen om de duizenden bedrijven, die zes miljoen varkens in ons land grootbrengen, te beschermen. Het doel is om de verspreiding van het virus naar gedomesticeerde varkens te voorkomen en om de status 'varkenspestvrij' te behouden”, besluit de minister.

Bron: Belga

Beeld: Departement Landbouw en Visserij

Volg VILT ook via