nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.03.2018 Varkenspest verspreidt zich snel in Polen

In Polen zijn 172 nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers die Polen doorgaf aan de Werelddiergezondheidsorganisatie OIE in Parijs. In totaal is de ziekte vastgesteld bij 400 dode wilde zwijnen. Vrijwel alle besmette kadavers zijn gevonden in de regio’s Lubelskie en Podlaskie, aan de grens met Wit-Rusland en Litouwen. Vorig jaar zijn in Polen in totaal 741 gevallen gemeld, en ook in andere Oost-Europese landen blijven gevallen opduiken van de ziekte. 

De Afrikaanse varkenspest verspreidt zich razendsnel onder wilde zwijnen. Tot en met 1 maart van dit jaar zijn 683 gevallen van varkenspest vastgesteld in Polen. Vorig jaar zijn in totaal 741 gevallen gemeld. Daarnaast neemt het aantal seropositieve dieren licht toe. Dat betekent dat het aantal wilde zwijnen dat de infectie overleeft, groeit. Dat vergroot de kans dat de ziekte voorgoed aanwezig blijft onder wilde zwijnen.

Zij verspreiden het virus met een snelheid van ongeveer 5 kilometer per maand. Een uitbraak op grotere afstand is vrijwel altijd te wijten aan menselijk handelen. De wilde zwijnenpopulatie is flink toegenomen de afgelopen jaren ondanks een intensivering van de jacht. Ook in de Baltische staten, in Moldavië, Oekraïne en Roemenië werden de voorbije weken en maanden verschillende gevallen van Afrikaanse varkenspest vastgesteld. 

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via