VBT: "Met Responsibly Fresh samen duurzaam ontwikkelen"

Ruim twee jaar geleden lanceerden de Belgische groente- en fruitveilingen het collectief duurzaamheidskeurmerk Responsibly Fresh. Samen met de producenten die bij de coöperaties aangesloten zijn, werd er gewerkt aan een lage impact, nabijheid, voedingsspaarzaamheid en biodiversiteit. De details van de geleverde inspanningen zijn samengebracht in het eerste Responsibly Fresh duurzaamheidsrapport. Op het Fruitdomein Truilingen in Sint-Truiden overhandigde veilingenverbond VBT het rapport aan de provinciale gedeputeerden van Landbouw.
18 juni 2014  – Laatste update 4 april 2020 15:16
Lees meer over:

Ruim twee jaar geleden lanceerden de Belgische groente- en fruitveilingen het collectief duurzaamheidskeurmerk Responsibly Fresh. Samen met de producenten die bij de coöperaties aangesloten zijn, werd er gewerkt aan een lage impact, nabijheid, voedingsspaarzaamheid en biodiversiteit. De details van de geleverde inspanningen zijn samengebracht in het eerste Responsibly Fresh duurzaamheidsrapport. Op het Fruitdomein Truilingen in Sint-Truiden overhandigde veilingenverbond VBT het rapport aan de provinciale gedeputeerden van Landbouw.

Onder de noemer ‘Responsibly Fresh’ is de groente- en fruitteelt in ons land twee jaar geleden de weg richting duurzaamheid ingeslagen. De voortrekkers zijn de veilingen: de Belgische Fruitveiling, BelOrta, de Limburgse Tuinbouwveiling, REO Veiling en Veiling Hoogstraten. Recent besloot ook Veiling Haspengouw om aan te sluiten bij het keurmerk. Zij weten zich in hun inspanningen gesteund door het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT).

Veilingen kunnen het duurzaamheidskeurmerk gebruiken indien voldaan is aan drie voorwaarden. In de eerste plaats wordt van hun leden-producenten verwacht dat zij een certificaat kunnen voorleggen van een kwaliteitssysteem, namelijk Vegaplan of de internationale standaard GLOBALG.A.P. In de praktijk volgt zeven op de tien groente- en fruittelers beide lastenboeken. Ten tweede dient de veiling ook zelf gecertificeerd te zijn, volgens een charter duurzaam ondernemen van VOKA of de provincie. De engagementen voor externe initiatieven en de herhaaldelijke, onafhankelijke controles vanwege die lastenboeken maken Responsibly Fresh transparant en geloofwaardig. Of zoals VBT-secretaris Philippe Appeltans het verwoordde: “Dit is niet vrijblijvend. Verduurzaming is een ‘work in progress’.”

Als derde voorwaarde geldt dat de veilingen voor het totaal van hun producenten regelmatig progressie moeten aantonen op een set van duurzaamheidscriteria, samengebracht in een collectief dossier. Meer dan 80 procent van de bij Responsibly Fresh aangesloten producenten beantwoordde een enquête die toelaat om de komende jaren de verhoopte vooruitgang op te volgen. Zolang kwaliteitssystemen als Vegaplan en GLOBALG.A.P. niet uitgebreid zijn met duurzaamheidscriteria willen de veilingen met Responsibly Fresh een voortrekkersrol blijven spelen.

Appeltans legt uit waarom de sector koos voor een gezamenlijk duurzaamheidsproject: “De maatschappelijke aandacht is verschoven van voedselveiligheid en milieu naar duurzame ontwikkeling. Een grote verscheidenheid aan labels speelde daarop in maar belichtte slechts deelaspecten van duurzaamheid.” Dankzij Responsibly Fresh hebben de groente- en fruittelers en de veilingen opnieuw een gemeenschappelijk doel voor ogen. Ook in de communicatie wordt over de uniformiteit gewaakt, getuige het overzichtelijke duurzaamheidsrapport dat is opgesteld volgens de regels van een internationaal gekende standaard. “We willen over onze inspanningen immers ook kunnen communiceren met buitenlandse afnemers”, legt Appeltans uit.

Pers en stakeholders vernamen als eersten de kernpunten van het rapport. In de cyclus 2012-2013 hebben de vijf veilingen die het initiatief namen het certificaat voor het charter duurzaam ondernemen behaald. Zij hebben in totaal 114 actiepunten opgesteld, waarvan er reeds 65 procent met succes is uitgevoerd en nog zeven procent in uitvoering is. De overige worden op korte termijn niet haalbaar geacht. De actiepunten gaan van het opvolgen van energiescans met energiezuinige verlichting, waterbesparende sortering en koeling, afvalpreventie, een mobiliteitsbeleid dat de CO2-uitstoot verkleint, tot een sociaal personeelsbeleid en goed nabuurschap door overleg met de omwonenden.

Het collectief dossier van de producenten omvat 49 duurzaamheidscriteria. In totaal rapporteerden 2.848 telers hun inspanningen en goede voornemens. Ook op dit niveau wordt er op verschillende vlakken verduurzaamt, denk daarbij aan energie- en waterbesparing op het bedrijf, geïntegreerde gewasbescherming, specifieke voorzieningen en opleidingen voor het personeel en de teler die tijd maakt om deel te nemen aan het verenigingsleven.

Ondertussen is de cyclus 2013-2014 reeds afgerond en hebben de vijf initiatiefnemers én Veiling Haspengouw zich geëngageerd voor 2014-2015. Over deze laatste twee cycli wordt binnen twee jaar gerapporteerd. “Het duurzaamheidsrapport is een instrument, geen doel op zich”, zet VBT-voorzitter Rita Demaré in de verf. Secretaris Appeltans omschrijft het als “een middel om naar de toekomst te kijken”. Door erover te communiceren, wil VBT ook de consument bewustmaken van het engagement van veilingen en hun telers. Hij beseft dat de eindklant bereiken een uitdaging is en rekent daarom op de medewerking van de retail. Colruyt en Lidl tekenden alvast present op de rapportvoorstelling. Delhaize liet zich verontschuldigen.

De getuigenis van gastheer Piet Porreye en gastvrouw Veerle Van Hoof van Fruitdomein Truilingen maakte duidelijk dat het ook aan de telers zelf is om hun inspanningen wereldkundig te maken. “Ieder jaar ontvangen we hier 2.000 à 3.000 bezoekers. Tijdens de rondleidingen leren ze dat snoeien en dunnen nog altijd handwerk is en een fruitteler gedurende het seizoen dus veel meer doet dan spuiten alleen. En wanneer dat laatste moet, dan gebeurt het gericht en gecontroleerd. Net daarom kan je een appel na wassen met schil en al opeten”, aldus Van Hoof.

De eerste editie van het duurzaamheidsrapport, een werkstuk van Laurien Danckaerts van VBT, is in het Nederlands en het Engels online beschikbaar. Het werd ook afgedrukt op (duurzaam gerecycleerd) papier zodat het aan de gedeputeerden van Landbouw van de provincies overhandigd kon worden. “Omdat de tuinbouwcoöperaties sterk verankerd zijn in de provincies”, motiveert Demaré. Inge Moors, Monique Swinnen en Bart Naeyaert namen elk een exemplaar in ontvangst namens de provincies Limburg, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

Gelet op de recent door Boerenbond voorgestelde visienota inzake duurzaam ondernemen polste VBT bij voorzitter Piet Vanthemsche om een reactie op Responsibly Fresh. In het duurzaamheidsrapport van de veilingen en hun producenten ziet hij een vertaling van de toekomstvisie die Boerenbond formuleerde. “Anders dan ngo’s en de milieubeweging die aansturen op een transitie toont VBT dat we met een transformatie stap voor stap ook tot duurzaamheid komen. Duurzaamheid is een verhaal van beetje bij beetje de lat hoger leggen om samen een indrukwekkende vooruitgang te boeken. Het is een kwestie van – zoals in het voetbal – te blijven winnen.”

Meer info: Responsibly Fresh duurzaamheidsrapport

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek