nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

10.02.2017 VCM reikt Ivan Tolpe prijs uit aan Duits totaalconcept

Het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) heeft afgelopen week de Ivan Tolpe prijs 2017 voor innovatie in mestverwerking uitgereikt. Winnaar van deze tweede editie is het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer IGB. Zij ontwikkelden een totaaloplossing waarbij bodemverbeteraar en kunstmest (fosfor en stikstof) uit varkensmest worden gerecupereerd. “Dit sluit mooi aan bij de circulaire economie waar Vlaanderen en Europa naar toe willen“, stelt Thomas Vannecke van VCM.

Het winnende project van Fraunhofer IGB heet BioEcoSIM. Doel was mest te valoriseren in hoogwaardige producten die verkoopbaar en gemakkelijk toepasbaar zijn. Het resultaat is een modulair systeem waarin mest onder meer wordt omgezet tot een fosforarme dikke fractie die afgezet kan worden op de bodem om de koolstofproblematiek aan te pakken. Deze toepassing werd reeds getest in de praktijk op Vlaamse varkensmest en digestaat, binnen het project ARBOR II. 

“De resultaten van die test waren veelbelovend”, stelt Jennifer Bilbao van Fraunhofer IGB. “Ze tonen aan dat het technisch haalbaar is en een aantrekkelijk kostenefficiënt alternatief kan zijn voor de huidige aanpak van mestverwerking in Vlaanderen. De kost om een ton mest te valoriseren, bedroeg tussen de 10 en 12 euro. Uitgaande van een 100 procent leenmodel, is de terugverdientijd van de investering minder dan 5 jaar. En het systeem is klimaatneutraal.”

Bijkomend voordeel van Fraunhofer’s techniek is de modulaire aanpak. De onderdelen kunnen samen of elk onderdeel kan apart gebruikt worden. Zo kan het systeem aangepast worden aan de context en wetgeving in elke lidstaat. Bilboa schat dat het in 2018 op de markt kan worden gebracht. Momenteel draait al een pilootinstallatie in Duitsland en wordt een eerste grootschalige installatie gebouwd.

BioEcoSIM werd door VCM als winnaar gekozen uit in totaal vier genomineerde projecten. De andere kanshebbers waren Kamplan, Nijhuis Water Technologies en UGent samen met Universiteit Antwerpen. Het Nederlandse bedrijf Kamplan bouwde een membraan bioreactor voor biologische stikstofverwijdering, dat kaliumarme effluent produceert waarmee stallen gereinigd kunnen worden.

Het eveneens Nederlandse Nijhuis Water Technologies bedacht een totaalconcept waarbij digestaat van een co-vergister gescheiden wordt in een fosfaatrijke dikke fractie en een dunne fractie. Dit resulteert in ammoniumsulfaat en loosbaar water, naast kaliummeststof. Ook van dit project wordt momenteel al een grootschalige installatie gebouwd.

UGent en UAntwerpen ten slotte zonden een Europees onderzoeksproject in, ManureEcoMine. Daarin werd nagegaan of de huidige biologie aangepast kan worden, zodat ammoniak omgezet wordt in nitriet en uiteindelijk in stikstofgas, zonder het eerst om te zetten in nitraat. Dit levert een besparing op van de beluchtingsenergie met 25 procent en een lagere koolstofvoetafdruk.

Voor deze tweede editie van de Ivan Tolpe prijs werden inzendingen uit het buitenland toegelaten, op voorwaarde dat de projecten toepasbaar zijn in de Vlaamse context. Uiteindelijk waren er kandidaten uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Italië en Spanje. De prijs is een eerbetoon aan wijlen Ivan Tolpe, West-Vlaams varkenshouder en pionier in de mestverwerkingssector. VCM hoopt er innovatie in de sector mee te stimuleren en veelbelovende technieken een duwtje mee in de rug te geven.

“We zijn blij dat er dit keer totaalconcepten tussen de ingezonden projecten zaten. Dat past bij de circulaire economie waar Vlaanderen en Europa naar toe willen. Het concept van de winnaar, waarbij kunstmest gewonnen wordt uit dierlijke mest, is een pad dat interessante perspectieven biedt”, stelt Vannecke.

Bilbao mocht de award en de bijbehorende geldprijs van 2.000 euro ontvangen uit handen van Gianni Tolpe, zoon van, tijdens de nieuwjaarsreceptie van VCM in de KBC-Arteveldetoren in Gent. Daarenboven krijgt Bilboa nog de kans om het project van Fraunhofer IGB voor te stellen tijdens het internationale congres ManuREsource eind dit jaar.

Meer info: bekijk de presentatie van Bilboa over BioEcoSIM

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via