nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.02.2018 Veehouderijbeurs Agridagen ontvangt boer én burger

Van vrijdag tot en met zondag is Ravels, een plattelandsgemeente in de Noorderkempen, de thuisbasis van de Agridagen. Tweehonderd standhouders bieden er producten en diensten aan op maat van veehouders, en de organisatoren zetten met sectorspecifieke seminaries ook sterk in op kennisuitwisseling. Walter Luyten, burgemeester van Ravels, vindt het belangrijk dat heel wat inwoners van zijn gemeente een kijkje gaan nemen op de vakbeurs. “Zo zien burgers waar boeren mee bezig zijn want landbouw kan maar floreren als de omwonenden verdraagzaam zijn.” De vorige editie van de Agridagen lokte honderden nieuwsgierige niet-landbouwers.

Ravels is nog een echte plattelandsgemeente, met meer dan 240 (!) actieve landbouwbedrijven en 4.500 hectare landbouwgrond op een totale oppervlakte van 9.500 hectare. “Landbouw is een sterke economische speler in onze gemeente, die maakt dat wij financieel kunnen overleven”, zegt burgemeester Walter Luyten, zich goed bewust van het gebrek aan inkomsten waar plattelandsgemeenten mee kampen.

Net omdat landbouw zo belangrijk is, grijpt Luyten de organisatie van de Agridagen aan om het draagvlak voor de sector te verbreden. “We communiceren over landbouw met de burger, bijvoorbeeld tijdens de midzomermarkt en ook naar aanleiding van de driedaagse vakbeurs voor veehouderij die hier nu plaatsvindt. Burgers moeten met eigen ogen kunnen zien waar landbouwers mee bezig zijn. Weten ze dat niet, dan krijg je problemen en worden bijvoorbeeld procedures aangespannen tegen bouwaanvragen.”

Momenteel zit het in Ravels wel goed met het draagvlak voor landbouw, maar burgemeester Luyten maakt zich wat zorgen voor de toekomst. Naar de Agridagen zakken behalve Vlaamse veehouders ook veel collega-veehouders uit Nederland af. De organisatie ziet hen graag komen, maar in Ravels leeft de vrees dat deze veehouders ook over de grens zullen kijken voor een bedrijfsvestiging wanneer het vergunningenbeleid in hun thuisland verder blijft verstrengen. Noord-Brabant, dat grenst aan de provincie Antwerpen, is de strengste van alle Nederlandse provincies. Nieuwbouw of uitbreiding van geitenbedrijven is er on hold gezet, en andere veehouders mogen maar een nieuwe stal bouwen als ze de kosten dragen voor de afbraak van een oude stal elders.

Voor het draagvlak bij de burgers lijkt het niet zonder risico dat vergunningsaanvragen voor een nieuwe stal op een dag niet komen van een boer uit Ravels, waarmee omwonenden in het verleden al een praatje hebben gemaakt bij de bakker of aan de school, maar van een Noorderbuur die ze van haar noch pluim kennen. De burgemeester van Ravels vindt het net belangrijk dat boer en burger niet naast elkaar leven “en dat de goodwill ten aanzien van landbouw standhoudt”. Daarom nodigt hij de omwonenden uit voor een bezoek aan de Agridagen. Naast de gratis kaarten voor de dichtste buren werden er in 2016, bij de eerste editie van de Agridagen op de nieuwe locatie in Weelde Depot, circa 800 inkomkaarten verkocht aan burgers.

Walter Luyten rekent ook op de landbouwers in zijn gemeente om het positieve landbouwimago te handhaven. “Ze kunnen daartoe bijdragen door hun bedrijven open te stellen en (met groenaanplanting) in te passen in het landschap.” Hij wordt daarin bijgetreden door de organisatie van de Agridagen, die de maatschappijreflex als onderwerp voor het melkveeseminarie nam. Een melkveehouder die 40 liter per koe wil melken met een robot, zal zelf aan de omwonenden moeten uitleggen waarom weidegang voor de koeien – wat altijd mooie plaatjes oplevert voor de voorbijgangers – niet langer past in zijn bedrijfsvoering. De gemeente Ravels wil er op zijn beurt voor zorgen dat de bestaande familiale bedrijven kunnen ontwikkelen zodat de bedrijfsleiders hun boterham blijven verdienen. Een aantrekkingspool worden voor veebedrijven uit Nederland is niet de bedoeling.

Praktische info over de Agridagen vind je hier.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Agridagen

Volg VILT ook via