nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.09.2016 Veiling Haspengouw en BelOrta gaan samenwerken

Op de vooravond van het nieuwe appel- en perenseizoen hebben de raden van bestuur van BelOrta en Veiling Haspengouw beslist om te gaan samenwerken. BelOrta zal zo snel mogelijk de commercialisatie van de Haspengouwse veiling op zich nemen. Dat betekent dat er, exact een jaar na de bekendmaking, een einde komt aan de samenwerkingsovereenkomst tussen Veiling Haspengouw en Greenyard Foods. “Wij steunen Veiling Haspengouw in haar beslissing om schaalgrootte te creëren en kiezen er daarom voor om uit de joint venture te stappen”, aldus Greenyard Foods.

Net een jaar geleden ondertekenden Univeg, de voorloper van Greenyard Foods, Veiling Haspengouw en het Agri Investment Fund (AIF) van Boerenbond een intentie tot samenwerking. Hoewel de samenwerking heel wat stof deed opwaaien, werd ze toch goedgekeurd door de telers die aandeelhouder zijn van de veiling. Al wijst Het Belang van Limburg erop dat de telers niet veel keuze hadden omdat ze op dat moment al voor drie miljoen euro in het rood stond. Uiteindelijk kocht AIF zich niet in Veiling Haspengouw in, maar ze leende wel twee miljoen euro aan de noodlijdende coöperatie.

Greenyard Foods is wereldwijd zowat de grootste handelaar in fruit, groenten, bloemen en salades en opereert vanuit Sint-Katelijne-Waver. Hoofdaandeelhouder zijn Hein Deprez en zijn zus Veerle. Voor Greenyard Foods betekende de participatie in Veiling Haspengouw dat het de volledige verticale keten in handen kreeg: van teler tot detailhandel. Omdat de aandelen van de veiling in handen zijn van de leden van de coöperatie, de telers dus, kon Greenyard Foods geen aandelen van de veiling kopen en dus nam het een belang van 50 procent in H-Fruit, de NV die boven Veiling Haspengouw staat, en van 50,01 procent in H-Pack, de verpakkingspoot van de veiling.

Nu Veiling Haspengouw een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met BelOrta, heeft Greenyard Foods te kennen gegeven dat het zijn participaties in H-Fruit en H-Pack opnieuw zal verkopen aan Veiling Haspengouw. Het bedrijf zegt de raad van bestuur van de veiling te steunen in haar beslissing om horizontaal te integreren met een andere coöperatie om op die manier de nodige kostenbesparingen te realiseren. Veiling Haspengouw geeft toe dat de samenwerking niet bracht wat men ervan verwachtte. "De resultaten van de deal met Univeg waren voor beide partijen niet bevredigend, zodat we op een professionele manier uit elkaar zijn gegaan", zegt Luc Bels, voorzitter van de veiling.

De fruitteeltsector wordt nog steeds hard getroffen door het importverbod in Rusland. Daarenboven maakte het noodweer een deel van de fruitoogst ongeschikt voor de verkoop. “Met deze intentieverklaring nemen we onze verantwoordelijkheid op en willen we onze coöperanten nog beter wapenen voor het komende seizoen”, klinkt het in een persmededeling van Veiling Haspengouw. Volgens de veiling zal deze samenwerking ertoe leiden dat de kostprijs voor het vermarkten van het fruit zal dalen en dat het product beter bereikbaar is voor de handel.

"De kost om het fruit te vermarkten zal door deze samenwerking kunnen zakken van vijf tot zes procent naar zo'n twee procent", aldus nog Luc Bels. "Dat scheelt voor onze telers een flinke slok op de borrel in economisch zeer uitdagende tijden. Bovendien zullen ze direct hun geld krijgen en geen 30 dagen moeten wachten. We zien de samenwerking met BelOrta dus positief tegemoet."

De intentie tot samenwerking moet nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan de mededingingsautoriteiten.

Bron: Eigen verslaggeving/Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via