nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.03.2017 "Verklaringen De Backer compleet onaanvaardbaar"

De werkgevers- en werknemersorganisaties, vertegenwoordigd in de paritaire comités land- en tuinbouw reageren “geschrokken” op de verklaring van staatssecretaris Philippe De Backer dat de seizoenarbeid in de land- en tuinbouw op 100 dagen zou worden gebracht. Het voorstel van De Backer om seizoenarbeid ook in te voeren in de tuinaanleg is “compleet onaanvaardbaar”, aldus de sectorale sociale partners, waar ook Boerenbond deel van uitmaakt.

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) lanceerde vorige week een oproep om de bestaande regeling voor gelegenheidsarbeid in de fruitsector gelijk te schakelen met de witloof- en champignonsector, waar het aantal toegelaten werkdagen voor gelegenheidswerkers van 65 opgetrokken werd tot 100. Dat staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) aangaf daar geen graten in te zien, schoot in het verkeerde keelgat bij de paritaire comités land- en tuinbouw, die zich gepasseerd voelen door de staatssecretaris.

“Sinds de zomer van vorig jaar werden onderhandelingen gevoerd met de sociale partners, de ministers Peeters en Borsus en staatssecretaris De Backer, alsook met de federale inspecties Werk en RSZ”, zo klinkt het in een reactie. “Op 17 februari is het 'Plan voor eerlijke concurrentie in de groene sectoren' formeel ondertekend. In verband met de seizoenregeling was duidelijk afgesproken dat dit verder in een werkgroep zou worden besproken en dat de regering de uitkomst van deze bespreking zou afwachten. De inkt van de handtekening van staatssecretaris De Backer was nog niet droog, of hij deed al andere uitspraken in de pers.”

Niet naar de zin van de sectorale sociale partners. Zij zijn dan ook tevreden dat Kris Peeters, minister van Werk, in een reactie al liet weten dat het plan correct zal worden uitgevoerd zonder er een letter aan te veranderen. “De seizoenarbeid zal besproken worden in de werkgroep onder sociale partners”, zo klinkt het nog. “Zij staan immers het dichtst bij de realiteit van de sectoren. De huidige regeling seizoenarbeid is de vrucht van jarenlang overleg onder sociale partners, gefundeerd op evenwichten binnen de sector, en zij wensen dit zo te behouden.” 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via