Verordening acrylamide officieel van kracht

De verordening omtrent de reductie van acrylamide in levensmiddelen is sinds deze week officieel van kracht. Vorig jaar besliste een meerderheid van de lidstaten voor een aanbeveling om frietjes te blancheren voor ze afgebakken worden om zo te vermijden dat acrylamide ontstaat. Acrylamide verhoogt volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA het risico op de ontwikkeling van kanker.
12 april 2018  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:44

De verordening omtrent de reductie van acrylamide in levensmiddelen is sinds deze week officieel van kracht. Vorig jaar besliste een meerderheid van de lidstaten voor een aanbeveling om frietjes te blancheren voor ze afgebakken worden om zo te vermijden dat acrylamide ontstaat. Acrylamide verhoogt volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA het risico op de ontwikkeling van kanker. 

De verordening rond de reductie van acrylamide in levensmiddelen is sinds 11 april van toepassing. Daarop vestigt Het Belang Van Limburg de aandacht. “In België controleerden we al op de hoeveelheid acrylamide die in ons voedsel zat”, zegt Katrien Stragier van het FAVV. “Als dat erg hoog is, kunnen we veranderingen in het productieproces aanraden en eventueel zelfs producten terugroepen. De meeste Europese landen hadden tot voor kort geen controles of wetgeving over de stof."

“Door de richtlijnen die erin staan, kunnen voedselproducenten de manier waarop ze eten maken, eventueel aanpassen”, aldus Janneke Hogervorst van de Universiteit Hasselt. “Als consumenten ook voorzichtig zijn met frieten, verkleinen ze de kans op kanker. Uit studies blijkt dat er wel degelijk een duidelijk verband is, alleen weten we nog niet precies hoe hoog de dosis in ons eten moet zijn voordat er sprake is van een echt risico.”

Bron: Het Belang Van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek