nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.02.2017 "Verstedelijking leidt tot verarming biodiversiteit"

Wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) hebben via veldonderzoek aangetoond dat de verstedelijking in België voor een verarming van de biodiversiteit bij insecten zorgt. De studie toont aan dat minder mobiele soorten uit steden worden verdrongen, terwijl insecten die van warmte houden er juist wel goed gedijen. “Overal in stedelijk gebied vind je dezelfde paar soorten, zelfs in een stuk bos in de stad, terwijl je daar dezelfde rijke samenstelling verwacht als in een bos op het platteland”, zeggen de onderzoekers.

België is met 300 inwoners per vierkante kilometer één van de meest verstedelijkte landen van Europa. Hoewel in Vlaanderen stilaan sprake is van een betonstop, is dat wereldwijd nog niet het geval: de verstedelijking zal volgens schattingen verdriedubbelen tegen 2030. Biologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen zochten aan de hand van loopkevers uit hoe verstedelijking de fauna verandert.

Het veldonderzoek werd uitgevoerd met insectenvallen op 81 plaatsen in België. Daarbij werden vooral de keversoorten in landelijk en in stedelijk gebied vergeleken. De resultaten tonen aan dat er in steden opmerkelijk meer keversoorten voorkomen die houden van warmte. Daarnaast blijkt ook uit het onderzoek dat in de steden, waar het groen vaak erg versnipperd is, de keversoorten met korte vleugels minder frequent aanwezig zijn. De kevers met lange vleugels overleven beter doordat ze mobieler zijn en zich makkelijker verplaatsen naar een verderop gelegen grasperk.

“Verstedelijking leidt tot eenheidsworst”, zegt Frederik Hendrickx, bioloog aan het KBIN. Volgens hem zullen deze resultaten gelijklopend zijn bij andere diersoorten en bij planten. De studie, gepubliceerd in Global Change Biology, toont als een van de eerste op zo'n grote schaal aan welk effect verstedelijking precies heeft op gemeenschappen van insecten.

Meer informatie: Verstedelijking leidt tot eenheidsworst bij insecten

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via