nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

28.12.2016 Vertakking chrysanten sturen met LED-licht

De knopuitgroei van chrysanten kan geremd worden met blauw en het zogenaamde verrood licht. Dat blijkt uit experimenten aan het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Met het extern aanbrengen van het plantenhormoon auxine kan dan weer bereikt worden dat chrysanten minder zijtakken vormen. Bij de regulatie van de knopuitgroei zijn ook genen ontdekt die een geschikte merker kunnen vormen voor de activiteit van de plantenhormonen.

Via LED-licht en plantengroeiregulatoren is het mogelijk om knopuitgroei te sturen, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van ILVO-UGent medewerker Robrecht Dierck. Vertakking, of de uitgroei van okselknoppen, speelt namelijk een belangrijke rol in het bepalen van de plantvorm via een complexe interactie tussen plantenhormonen en omgevingsfactoren zoals licht, temperatuur en de beschikbaarheid van voedingstoffen.

Via analyse van genexpressie en plantenhormonen leerde Dierck meer over de mechanismen waarmee planten de uitgroei van knoppen sturen. Uit experimenten bleek hoe planten reageren op verschillende types licht en op verschillende groeiregulatoren. Zo kan knopuitgroei geremd worden met blauw en ver rood licht, of met een apicale behandeling met het plantenhormoon auxine. “Deze kennis biedt perspectieven voor de sierteelt om de vorm van planten te beïnvloeden zonder de klassieke groeiremmers of arbeidsintensieve snoei”, aldus Dierck. 

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via