nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.06.2018 Vertrouwen tussen Ducarme en FAVV bereikt dieptepunt

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) besloot eerder deze week om traiteur Esthio uit Harelbeke tóch geen schoolmaaltijden te laten leveren, tegen de beslissing van het Voedselagentschap in. 10.000 maaltijden moesten de vuilnisbak in. “Als politiek verantwoordelijke lijkt het me noodzakelijk een beslissing te nemen op basis van alle tests”, zei de minister. Bijkomende tests op sla van de producent – niet de sla die de leerlingen aten, die was niet meer beschikbaar – bleken later negatief. Het FAVV vindt niet dat het een fout gemaakt heeft. “Alle monsters waren conform. Esthio zou de eerste vijftien dagen ook geen rauwe levensmiddelen serveren”, klinkt het.

De geruchten over een vertrouwensbreuk tussen minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en het Voedselagentschap (FAVV) hangen al een tijdje in de lucht. Ook tijdens de fipronil-crisis was er veel kritiek op de slechte communicatie van het FAVV en ook minister Ducarme stelde zich toen vragen. De relatie verslechterde na het Veviba-schandaal met afgekeurd vlees. Ducarme liet topman Diricks toen alleen de netelige vragen van de Kamerleden beantwoorden, en was heel kritisch voor de steken die het agentschap volgens hem had laten vallen. Hij kondigde daarop twee audits aan.

Na de zaak-Esthio lijkt het FAVV alweer lijnrecht tegenover de minister te staan. Die kreeg vanwege zijn demarche de wind van voren in het parlement. “Ik vraag u met aandrang op één lijn te komen met uw agentschap”, zei Annick Lambrecht (SP.A). Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) vond de opgelopen schade 'enorm'. “Liberalen staan voor een betrouwbare overheid tegenover burgers en bedrijven. Het onderzoek wees uit dat het bedrijf betrouwbaar was, dan moet u dat ook zijn.” Rita Gantois (N-VA) vroeg zich af wat het advies van het FAVV waard is als de bevoegde minister het zomaar naast zich neerlegt.

Een nieuwe voedselcrisis, een nieuw dieptepunt, zo lijkt het. Dat Ducarme in de zaak-Esthio een beslissing nam tegen het advies van het Voedselagentschap in, wil volgens hem absoluut niet zeggen dat er sprake is van troebel water. “Ik heb letterlijk gezegd dat ze hun technische rol perfect vervuld hebben. Kun je dan een vertrouwensbreuk pretenderen?” Het FAVV van haar kant, wijst erop dat het de beslissing nam samen met het federale onderzoekscentrum Sciensano en het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG). “De voedselveiligheid was ook voor ons voldoende gegarandeerd”, bevestigt AZG-woordvoerder Joris Moonens.

Traiteurbedrijf Esthio overweegt een klacht in te dienen tegen minister Denis Ducarme. Vader en zoon Vervaeck snappen niet waarom hij hen in extremis tegenhield om maaltijden aan scholen te leveren, ook al hadden ze groen licht gekregen van het Voedselagentschap. “De mensen van het Voedselagentschap met wie ik woensdag in de late namiddag nog telefoneerde, wensten me zelfs succes met de heropstart”, zegt Vervaeck. “Maar nog geen twee uur later hield de minister ons tegen. Dit is echt een heel slechte komedie. Mogelijk met juridische gevolgen.”

Bron: De Standaard / Het Nieuwsblad

Beeld: WikiCommons Aron Urb

Volg VILT ook via