nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.11.2017 Vetsmelters dagen veevoederfabrikant voor rechtbank

Bijna 20 jaar na de uitbraak van de dioxinecrisis vecht Vetsmelter Verkest de schadevergoeding aan die het moet betalen aan veevoederfabrikant De Brabander uit Roeselare. De rechter oordeelde in 2013 dat De Brabander recht heeft op een schadevergoeding van ruim één miljoen euro omdat het met dioxines gecontamineerd vet ontving van Verkest. De vetsmelter beschuldigt het veevoederbedrijf er nu van dat het gepoogd heeft om met valse creditnota's de schadevergoeding te verhogen.

De dioxinecrisis barstte in 1999 los, nadat dioxines in de voedselketen waren terechtgekomen. Uit onderzoek bleek dat de besmetting zijn oorsprong vond bij het bedrijf Verkest in Deinze en bij het Waalse Fogra. Het bedrijf Fogra leverde met giftige pcb's besmette vetstoffen aan Verkest, die het aan de veevoederbedrijven verdeelde. De familie Verkest leverden zogezegd gesmolten dierlijk vet aan meng- en veevoederfabrikanten, terwijl het om een mengsel van dierlijk en technisch vet ging. Jan en Lucien Verkest werden later schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar. 

Op burgerlijk vlak deed de Gentse correctionele rechtbank in 2013 uitspraak. De rechtbank had vetsmelter Verkest veroordeeld tot het betalen van meer dan een miljoen euro aan schadevergoedingen voor benadeelden van de dioxinecrisis. Veevoederfabrikant NV De Brabander Voeders kreeg toen 1.008.000 euro toegekend, omdat het met dioxines gecontamineerd vet geleverd kreeg. Maar nu staat het veevoederbedrijf aan de andere kant van de rechtbank, omdat het volgens Verkest de geleden schade zouden hebben opgesmukt met valse creditnota's aan klanten.

De advocaat van De Brabander stelt dat het ging om grote kortingen op jaarbasis zodat de klanten ook na de crisis bij het bedrijf veevoeder bleven aankopen. "Op die manier is een faillissement vermeden", klonk het. Maar volgens de advocaten van Verkest worden de creditnota's niet gekoppeld aan facturen en zijn ze vals om het schadebedrag dat ze willen verhalen op de firma Verkest te verhogen. Het parket ziet ook geen graten in de creditnota's omdat eerder al de fiscale administratie, de bedrijfsrevisor en de BTW-controle oordeelden dat alles in orde was.

Een uitspraak in de zaak volgt op 22 november. 

Bron: Belga

Volg VILT ook via