nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.02.2017 VIB krijgt komende vijf jaar 300 miljoen euro dotatie

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) kan de komende vijf jaar rekenen op 59 miljoen euro jaarlijkse steun van de Vlaamse overheid. Dat is een verhoging van het budget met 34 procent in vergelijking met voorgaande jaren. “VIB is de stuwende kracht van de Vlaamse biotechsector. Het instituut wordt internationaal erkend voor zijn toponderzoek en proactieve aanpak om onderzoeksresultaten te vertalen in economische en sociale meerwaarde. Dat is een sterk visitekaartje voor Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, Philippe Muyters.

VIB doet al 20 jaar onderzoek naar gezond leven en duurzame voedselproductie. Het instituut legt zich onder meer toe op plantenonderzoek om te begrijpen hoe bijvoorbeeld blad- en wortelvorming bij planten reageren op factoren als droogte en meststoffen. Maar ook in de geneeskunde, om de mechanismen achter ziektes zoals kanker, reuma en alzheimer te ontrafelen. Dat dient als startpunt voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

“Wij zetten in op basisonderzoek en creëren vanuit dat basisonderzoek een meerwaarde voor Vlaanderen onder de vorm van producten, jobs, succesvolle start-ups en door het aantrekken van – vaak buitenlandse – investeringen”, vertelt Jo Bury, één van de managing directors van VIB. Zo hebben Yakult (probiotica) en Regenesys (stamcelgeneeskunde) activiteiten in Vlaanderen uitgebouwd, net als Argen-X (van oorsprong Nederlands) en Biocartis (opgericht door Rudi Pauwels in Zwitserland) .

“We zitten in de Champions League van de sector. We spelen mee in dezelfde liga als MIT, Stanford en Oxford”, zegt Bury. “Om aan de top te blijven moeten we investeren. Hoe groter de uitstraling, des te makkelijker het wordt om toptalenten uit heel de wereld aan te trekken”, zegt hij. VIB is dan ook blij dat de Vlaamse overheid haar jaarlijkse dotatie optrekt met 15 miljoen euro tot 59 miljoen euro. “Dat is een belangrijk signaal dat het VIB-model werkt en dat VIB een belangrijke rol te vervullen heeft in de Vlaamse kenniseconomie”, beweert Ajit Shetty, voorzitter van de raad van bestuur van VIB.

De stijging van de dotatie komt er niet zomaar. Ze is gebaseerd op een positieve evaluatie die VIB kreeg na een grondige doorlichting in opdracht van de Vlaamse overheid. Daarmee krijgt het instituut al een vierde positieve evaluatie op rij. De cijfers die VIB kan voorleggen, zijn dan ook vrij indrukwekkend. De onderzoeksinstelling telt 1.500 onderzoekers die in 2016 goed waren voor 22 publicaties in toptijdschriften. Uit VIB groeiden al 18 spin-offs die goed zijn voor een tewerkstelling van 690 mensen. Bij bedrijven die zich dankzij de aanwezigheid van VIB in Vlaanderen vestigden, werden 470 banen gecreëerd.

Bron: Eigen verslaggeving/De Tijd

Beeld: VIB

Volg VILT ook via